Od Peckhama do Manchester Uniteda: Rio Ferdinand zaključio karijeru i zahvalio se Fergusonu

Foto: Getty Images / Guliver image 

36- GODIŠNJI Rio Ferdinand, dugogodišnji kapetan engleske reprezentacije, objavio je danas da prekida svoju nogometnu karijeru, samo nekoliko dana nakon što je otpušten iz Queens Park Rangersa. Prijelomnu odluku donio je i nedugo nakon smrt svoje supruge Rebecce, "srodne duše i najbolje prijateljice", kako ju je nazivao. 

"Nakon 18 godina došlo je vrijeme da se oprostim s igrom koju najviše volim. Kao 12- godišnji dječak igrao sam nogomet kraj samostana u Peckhamu i nisam tada mogao ni sanjati da ću ubrzo zaigrati za West Ham, postati kapetan Leeds Uniteda, osvojiti Ligu prvaka s Manchester Unitedom i potom zatvoriti krug s mojim prvim trenerom Harryjem Redknappom. Uvijek ću se s ponosom sjetiti da sam 81 put nastupio za englesku reprezentaciju. To su dragocjeni momenti koji će trajati cijeli život", rekao je Rio na kraju puta. 

Ferdinand je karijeru započeo pod Redknappom u West Hamu, a prije nego je prvi put nastupio za reprezentaciju, u dobi od 19 godina, bio je na posudbi u Bournemouthu. Tri godine kasnije pridružio se momčadi Leedsa za 18 milijuna funti. Alex Ferguson doveo ga je u Manchester United za gotovo 30 milijuna funti odštete i postavio tada rekordu cijenu za jednog braniča. Na Old Traffordu osvojio je šest naslova prvaka i podigao pokal Lige Prvaka u Moskvi, kada su na jedanaesterce pobijedili Chelsea.
 
"Sve što sam ikada želio u nogometu ostvario sam tijekom 13 godina u Unitedu. Posebnu zahvalnost dugujem jednom čovjeku, Alexu Fergusonu. Bez njega ne bih postigao ništa. Njegov najveći uspjeh je to što nas je razvio u ljude, a ne sam u nogometaše. On je najveći britanski trener svih vremena", poručio je Rio.
 

Prvi put kapetan reprezentacije postao je u 2008. godini, a dvije godine kasnije zamijenio je Johna Terryja na puno radno vrijeme. Ipak propustio je šansu da vodi svoju momčad na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi zbog ozljede ligamenata. 
 
Paul Scholes, bivši Ferdinandov suigrač u klubu i reprezentaciji, dao mu je podršku lijepim riječima: "Bio je veliki igrač, najbolji obrambeni igrač s kojim sam ikad igrao, a rekao bih i da je neko vrijeme bio najbolji branič na svijetu. Bio je takav užitak igrati s njim".
 
Michael Owen bio je slikovit: "Kakav je on igrač bio, apsolutni Rolls Royce". 
 

 

Pročitajte više