Odbrojavanje uz Index i Messijev gol u demoliranju Srba i Crnogoraca: Još 76 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index
 
OSTALO je još 76 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!
 
76. Leo Messi: Argentina - Srbija i Crna Gora 6:0, SP u Njemačkoj 2006.
 
Ozljeda koja je Lea Messija na kraju sezone 2005./06. na dva mjeseca udaljila s terena ugrozila je njegovo pojavljivanje na svjetskom prvenstvu. Međutim, Messi je 15. svibnja 2006. ipak izabran u argentinsku selekciju. Igrao je u posljednjoj utakmici prije prvenstva s argentinskom U-20 reprezentacijom 15 minuta te prijateljsku utakmicu s Angolom od 64. minute.
 
Argentina opet u "skupini smrti"
 
I tada je došlo svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. Već nekako po običaju, kao i četiri godine ranije, Argentina je i ovog puta završila u ''skupini smrti''. No za razliku od Japana i Koreje kad je završila u grupi tek treća iza Engleske i Švedske, ovog puta kiks se nije dogodio. Argentinci su bili smješteni u grupu C skupa s Nizozemskom, Obalom bjelokosti i Srbijom i Crnom Gorom.
 
Messijev prvi gol na Mundijalima za katastrofu Srba i Crnogoraca
 
Prvu utakmicu Gaučosi su igrali protiv Drogbe i društva i nakon velike muke slavili s 2:1 golovima Crespa i Saviole. Messi je tu utakmicu promatrao s klupe, no u sljedećoj je zaigrao i u 88. minuti se upisao u povijest Mundijala. Jedan od najvećih igrača svih vremena tada je zabio posljednji šesti gol u bezobzirnom masakriranju Srba i Crnogoraca te tako postao najmlađi strijelac na turniru i šesti najmlađi u povijesti.
 

Argentinci su se toliko iživljavali nad suparnikom da je to bilo tužno i za gledati. Legendarna je izjava Ćire Blaževića dok je komentirao tu utakmicu za HRT: " 6:0 je rezultat koji se još i da izdržati, ali 7:0 bila bi prava katastrofa".
 
Meessi je prvi gol za Argentinu zabio Vatrenima
 
Kao kuriozitet treba spomenuti da je to Messiju bio drugi gol za argentinsku nacionalnu vrstu. A prvi je zabio Hrvatima u Baselu u prijateljskoj utakmici u sklopu priprema za svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. 
 
Rijetke su prijateljske utakmice koje su izgledale poput te. Pune preokreta, golova, uzbuđenja.
Utakmica je počela ludo. Već u trećoj minuti Ivan Klasnić iskoristio je nesporazum argentinskom golmana i braniča Burdissa i doveo Vatrene u vodstvo.No, nepunu minutu kasnije opasni Carlos Tevez na drugoj vratnici dobro je iskoristio paralelno dodavanje Lionela Messija nakon neopreznosti hrvatske obrane i s pola metra zakucao je loptu u mrežu.
 
Šimić za pobjedu
 
Novi veliki šok došao je u već u  šestoj minuti, kada je Stjepan Tomas, dijelom i krivnjom vrlo lošega terena, predao loptu ravno u noge  Messiju. On je prešao nekoliko metara i sa 17 metara pogodio donji desni kut Pletikosine mreže, donijevši Argentini prednost od 2:1.
 
U 52. minuti Dado Pršo sjajno probija po boku i nabacuje točno na glavu Srne koji zabija za 2:2. I kad se očekivao remi, duboko u sudačkoj nadoknadi Dario Šimić sretno i spretno, leđima pogađa za 3:2 i pobjedu Hrvatske
 

Pročitajte više