Odbrojavanje uz Index i petardu Olega Salenka: Još 81 dan do SP

Foto: Fotomontaža Index

OSTAO je još 81 dan do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

81. Oleg Salenko: Rusija - Kamerun 6:1, SP u SAD-u 1994

Nakon otužnog i nogometno siromašnog svjetskog prvenstva u Italiji, sljedeća nogometna smotra vratila je vjeru u nogomet. Mnogi su predviđali da SAD, kao zemlja u kojoj nogomet nikada nije dosegao zvjezdani status košarke, američkog nogometa baseballa i hokeja na ledu, neće na adekvatan način ugostiti najbolje nogometaše svijeta, zloguki proroci predviđali su poluprazne stadione i totalnu nenogometnu atmosferu.

Očekivao se debakl, a dogodio se spektakl

Međutim, na iznenađenje sviju bilo je to najposjećenije i najgledanije prvenstvo u povijesti. A kako dodatak, nogomet koji se u Americi igrao te 1994. bio  je spektakularan.
Ipak, u ovoj epizodi Odbrojavanja prisjetit ćemo se spektakla koji se dogodio u grupi B. U toj grupi koja se igrala u Los Angelesu, San Francisku i Detroitu našli su se Brazil, Švedska, Rusija i Kamerun.

Brazil favorit, sjajna Švedska, SSSR u malom i Millin Kamerun

Naravno, Brazil je po običaju bio najveći favorit, ne samo grupe, već i cijelog turnira, a od Kameruna kojem je ovo bilo već treće natjecanje također se dosta očekivalo, posebice ako se uzme u obzir da su u Italiji četiri godine ranije došli do četvrtfinala u kojem su tek u produžetku ispali od Engleske.

Rusija je zapravo bila reprezentacija SSSR-a  u malom. Pokupili su sve što valja iz nekadašnje države i s velikim očekivanjima su došli na turnir.
A Švedska je imala nakon silnih godina suše jednu sjajnu generaciju koja je puno obećavala i, što će se poslije pokazati, nije razočarala.

Ludilo Olega Salenka i gol vječnog mladića Rogera Mille

Međutim, mi ćemo se u ovom slučaju posvetiti  utakmici dvije momčadi koje nisu uspjele proći dalje. Rusija i Kamerun su nakon odigrane tri utakmice otišle doma, no ta nevažna utakmica ušla je u anale svjetskih prvenstava. Nevažna utakmica u kojoj su padali rekordi kao kiša u Londonu.

Do tada nepoznati Rus Oleg Salenko zabio je čak 5 pogodaka u pobjedi Rusije 6:1,  što je jedini takav zabilježen pothvat u povijesti svjetskih prvenstava (Švedskoj je zabio  još jedan i skupa s Hristom Stoičkovim postao je najbolji strijelac Mundijala), a na istoj utakmici jedan od najlegendarnijih afričkih nogometaša , Roger Milla, s navršene 42 godine postao je najstariji strijelac u povijesti prvenstava nadmašivši vlastiti rekord iz Italije četiri godine ranije.
 

Pročitajte više