Odbrojavanje uz Index i prvijenac na svjetskim prvenstvima jednog od najvećih ikada - Ronalda: Još 75 dana do SP

Foto: Gulliver Image/Getty Images

OSTALO je još 75 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!
 

 75. Ronaldo: Brazil - Maroko 3:0, Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998.

1998. na svjetskom prvenstvu u Francuskoj, naravno, kao i uvijek, jedan od najvećih favorita bio je Brazil, branitelj naslova i aktualni prvak svijeta. Momčad je vodio legendarni Mario Lobo Zagallo, a na krilima najboljeg igrača svijeta u tom trenutku, Ronalda te Rivalda, Cafua, Roberta Carlosa moglo se sve. Ipak, tu su i dalje bili već ostarjeli Dunga, Aldair, Bebeto, Taffarel, koji su svoj zenit dosegli četiri godine prije, a ni motivi im nisu bili više tako veliki. 

Brazil je bio smješten u grupu A zajedno s Norveškom, Škotskom i Marokom. Bio je izraziti favorit, a svi ostali su imali podjednake šanse za prolazak grupe.
No, otvaranje s Škotskom pokazalo je da Selecao ne štima onako kako su mnogi očekivali. Teško izborena pobjeda od 2:1 mnogima je otvorila oči i samo Brazilci postali su svjesni da će se morati itekako pomučiti ako misle doći do vrhunskog plasmana, a to je uvijek za njih samo naslov prvaka.
 
Ronaldo za povijest
 
U drugu utakmicu, Brazil je ušao puno ozbiljnije i lako pobijedio dobri Maroko s 3:0. Ipak, ta utakmica ne bi bila ni toliko bitna da u 9. minuti za Brazil nije zabio Ronaldo. To je jednom od najvećih nogometaša svih vremena bio prvi gol na svjetskim prvenstvima, a osam godina poslije, nakon gola Gani u četvrtfinalu svjetskog prvenstva u Njemačkoj postati će s 15 golova najbolji strijelac u povijesti Mundijala.
 

Pročitajte više