Odbrojavanje uz Index i senzacionalne Turke, prave nasljednike Vatrenih : Još 43 dana do SP

Foto: Index/Screenshot 

OSTALO je još 43 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!
 
Ilhan Mansiz: Turska - Senegal 1:0. četvrtfinale SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002.
 
Ono što je na svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. bila Hrvatska, četiri godine poslije, na svjetskom prvenstvu u Japanu i Koreji to je bila reprezentacija Turske. Turska je bila pravo osvježenje Mundijala i bila je pravi nasljednik Vatrenih. Hasan Sas, Hakan Sukur, Umit Davala, Emre Belozoglu, Ilhan Mansiz i golman Rustu bili su prave zvijezde ovog prvenstva te kad tomu pribrojimo da su igrali dobar, organiziran i dopadljiv nogomet, onda nije čudno da su se plasirali u senzacionalno polufinale. Ipak, idemo redom.
 
Brazil i Turska favoriti grupe
 
Grupa C je okupila Brazil, Tursku, Kostariku i Kinu. Naravno, kao i uvijek na svjetskim prvenstvima, Brazil je bio neprikosloveni favorit, a predviđanja su bila da će se za drugo mjesto "potući" Turska i vrlo dobra i neugodna Kostarika. Slabašnoj Kini Bore Milutinovića (reprezentacija Kine je bila čak peta različita reprezentacija koju je ovaj srpski trener vodio na Mundijalima, nakon Meksika 1986., Kostarike 1990., SAD-a 1994. i Nigerije 1998.) nitko nije davao nikakve izglede. I baš tako su se stvari odvijale.
 
Brazil je sa 3 pobjede osigurao prvo mjesto, dok su Turska i Kostarika u jednoj odličnoj utakmici odlučivali tko će s Brazilom dalje. Završilo je 1:1, a kako je i bod Turskoj bio dovoljan u osminu finala otišli su Sukur i društvo.

 
Ipak, prva utakmica u grupi između Brazila i Turske pokazala je da su Turci došli sjajno pripremljeni na turnir i sa visokim ambicijama. Ta utakmica je bila jedna od najboljih na prvenstvu. Turci su poveli preko Sasa u 45. minuti, a izjednačio je Ronaldo u 50.
 
Sramotan potez velikog Rivalda u ljepotici prvenstva
 
Nervoza i napetost su rasli, posebice kod Brazila jer nisu očekivali takav otpor već na samom otvaranju. I tada je uslijedila nesportska gesta jednog od najboljih igrača svijeta po čemu će ova utakmica ostati upamćena i godinama poslije. Naime, nervozni Alpay je kod jednog kornera napucao loptom u noge Rivalda koji se istog trenutka uhvatio za lice i pao kao pokošen.
 
Nesigurni korejski sudac Kim Young Yoo pokazuje crveni karton Alpayu, ali televizijske snimke jasno su prokazale Rivaldovu prevaru zbog koje će ga FIFA kazniti sa 11 500 švicarskih franaka. Baš je Rivaldo nešto poslije iz jedanaesterca koji zapravo nije ni postojao (prekršaj je napravljen debelo izvan šesnaesterca) zabio za pobjedu Brazila. Tada Turcima potpuno popuštaju živci i ostaju bez još jednog igrača jer je Hakan Unsal također dobio crveni.

 
Zlatni gol Ilhana Mansiza za povijest

 U osmini finala Turci golom Umita Davala izbacuju domaćina Japan i u četvrtfinalu su morali igrati protiv još jedne senzacije prvenstva - Senegala. U teškoj i čvrstoj utakmici prvih 90 minuta završilo je 0:0, a onda se Senegalu "vratio" zlatni gol iz prethodne utakmice sa Švedskom. Ilhan Mansiz zabija u 94. minuti i odvodi Tursku u senzacionalno polufinale.

Pročitajte više