Odlazak tihog vođe: Philip Lahm oprašta se od reprezentacije!

Foto: Getty Images / Guliver image 

PHILIP LAHM, kapetan Bayerna i njemačke reprezentacije, oprašta se od nacionalnog dresa!

30-godišnji Lahm više neće igrati za njemačku reprezentaciju s kojom je u Brazilu dosegnuo ultimativni san i podignuo pehar svjetskog prvaka. Lahm je godinama tihi vođa Njemačke i Bayerna, desna ruka Loewa i najbolji defenzivni all-rounder na svijetu. Oprašta se nakon 113 utakmica za reprezentaciju Njemačke, ekskluzivno je objavio Bild.  

Lahm se oprašta na vrhuncu, svega par dana nakon što je postao svjetski prvak. Za Njemačku je igrao mnoge uloge; desnog i lijevog beka, ali i korektora veznog reda gdje ga je Loew forsirao do četvrtfinala i utakmice s Francukom. Njemački izbornik, međutim, poslušao je volju kritičara i navijača te vratio Lahma tamo gdje je najbolji. 

"On je najinteligentiji igrač kojeg sam vodio", o Lahmu je rekao Pep Guardiola koji će u Bayernu sada imati potpuno posvećenog kapetana, s ugovorom do 2018. godine. 

"On može igrati još deset godina, no odlučio je otići sa stilom", komentari su njemačkih navijača nakon vijesti o Lahmovom oproštaju koju je potvrdila i njegova obitelj, kao i njemački savez.

Debitirao u Splitu, vrhunac doživio u Brazilu 

Vijest je ipak izazvala šok u njemačkoj javnosti. "Loew odmah mora pronaći novu desnu ruku", ističu novinari.  

Za njemačku reprezentaciju Lahm je debitirao u veljači 2004. godine u prijateljskom dvoboju protiv Hrvatske u Splitu (1;2).

Lahm je postao četvrti njemački kapetan koji je podigao pokal svjetskog prvaka. Prije njega to je uspjelo i Fritzu Walteru (1954), Franzu Beckenbaueru (1974) i Lotharu Matthäusu (1990). Lahm je u dresu 'elfa' bio i finalist na Euru 2008. godine, te treći na svjetskim prvenstvima 2006. u Njemačkoj i Južnoj Africi 2010. Za Njemačku je zabio pet golova.

Pročitajte više