Povijesna skupština bez Zdravka Mamića: Dinamo će otkriti koliko vrijedi

Foto: Hina

DINAMO će u ponedjeljak 21. prosinca održati već tradicionalnu predbožićnu skupštinu kluba. Zdravko Mamić, koji obično vodi glavnu riječ, ovaj put će propustiti druženje sa Dinamovim skupštinarima jer je trenutno u pritvoru, no i ako bi do tada izašao uz jamčevinu, neće smjeti obnašati svoju dužnost u klubu. 

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odlučilo je da Zdravko Mamić može na slobodu kad uplati 14 milijuna kuna jamčevine, ali ne smije obnašati svoju dužnost u Dinamu. To je do sada i najveći udarac za Zdravka Mamića. Obzirom na izrečene zaštitne mjere, Zdravko ne smije pokazati da je aktivni član kluba. Na stadion može doći kao navijač, ali ne i kao službena ili odgovorna osoba. Ne smije komunicirati ni ljubakati se sa svjedocima u loži, ne smije u svoj ured, a time niti na skupštinu. 

Bez Mamića skupština definitivno neće biti ista, jer osim što običava držati duge govore, znao je i šokirati ispadima, poput onog pred Božić 2010. kada je napao novinara i prijetio mu prebijanjem uz već kultno: "mućko đubre".

Podsjetimo, Zdravku Mamiću istražni zatvor određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Tereti ga se, u dvije pokrenute istrage, da je s bratom Zoranom, sinom Marijem, bivšim direktorom kluba i direktorom HNS-a Vrbanovićem te dvojicom istarskih poduzetnika, nezakonito iz kluba izvukao oko 200 milijuna kuna.

Mamićevi odvjetnici vode Dinamo?

Očekuje se da će na Skupštini, između ostalog, biti riječi i o najavljenom preoblikovanju kluba, financijskim uspjesima (ili neuspjesima) te o kriznoj situaciji nakon niza otvorenih istraga i uhićenja vezano za poslovanje kluba u proteklom desetljeću.

Kako će Dinamo funkcionirati bez Mamića, predsjednik kluba Mirko Barišić nije nam znao reći, ali očekuje se da će i tome biti riječi na Skupštini. Prema Statutu Dinama, Zdravko Mamić kao izvršni dopredsjednik odgovoran je za rad Uprave, koju još čine glavni, sportski i financijski direkor kluba, sve odreda ljudi s kojima Mamić ne smije komunicirati.

Posao Mamić može voditi preko svojih odvjetnika, a oko sebe ima iskusan tim; Jadranku Sloković i Marijana Hanžekovića, kojem je već povjerio privatizaciju kluba.

Čeka se privatizacija: Koliko vrijedi Dinamo?

Hanžeković je i vlasnik EPH, a prema pisanju njegovih novina, Dinamo je već dobio suglasnost za postupak privatizacije te će na Skupštini otkriti i konkretne brojke, koliko vrijedi Dinamo i koliko je ove godine klub "u minusu". 

Prije godinu dana Dinamova skupština jednoglasno je prihvatila prijedlog Zdravka Mamića za preoblikovanjem kluba iz udruge građana u dioničko društvo, a privatizacija je povjerena uredu Dinamovog skupštinara Marijana Hanžekovića. Odmah je postavilo pitanje tko su mogući ulagači, a prvi čovjek kluba tvrdi da je vrijednost Dinama procijenjena na oko 30 milijuna eura, koliko je Mamić utržio samo za Luku Modrića. Procjenu vrijednosti Dinama radi tvrtka PricewaterhouseCooper.

Prošlu godinu hrvatski prvak završio je sa 90 milijuna kuna minusa. Detalji o 2015. godini tek će pokazati je li se situacija popravila ove sezone s Ligom prvaka i nešto transfera, jedinim pravim Dinamovih izvorima prihoda jer tribine Maksimira su i dalje prazne.

Navijači već godinama vode svoju bitku za uvođenje demokracije i transparentnosti u rad kluba, a članovima udruge koja okreće milijune vodstvo kluba i dalje krši prava zajamčena statutom i zakonima. Nedavno su Bad Blue Boysi održali i veliki prosvjed ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako bi još jednom upozorili na sve probleme u Dinamu, a prozvali su institucije jer su godinama omogućavale pljačku kluba.

> Više od tisuću Boysa i građana okupiralo Ministarstvo sporta: "Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije"

> VIDEO Marš Bad Blue Boysa za slobodni Dinamo

Pročitajte više