Predsjednikova božićna poruka: Hajduk se uvijek mora boriti za prvo mjesto!

Foto: D. Klarić /Cropix

PRIJE nepune dvije godine Hajduku je mjesečno za plaće igrača trebalo oko pet milijuna kuna, pod ugovorom je na Poljudu živjelo oko 60 profesionalaca, a radna zajednica brojila je 50-ak zaposlenih.

Hajdukov je proračun iznosio 125 milijuna kuna, a za sljedeću godinu klub planira 72 milijuna kuna prihoda za pokrivanje svih rashoda. Kada se od te svote odbije kreditno zaduženje, dolazimo do iznosa od realnih 40-ak milijuna kuna. Hajdukov proračun smanjen je, dakle, za tri puta. 

Prepolovljen je broj igrača, kao i iznosi njihovih plaća. I uz štednju, Hajdukov je opstao u vrhu ljestvice HNL-a. Planirani proračun za narednu godinu temelje na - prodaji igrača. Od ulaznica mogu namaknuti 10-ak milijuna kuna u optimističnoj varijanti, jednako koliko i od sponzora. TV prava su zanemariva - oko milijun kuna.

Dakle, Hajdukova uprava sve nade polaže u prodaju. Tu biranja nema, na dražbi su svi, počevši od kapetana Marija Maloče. Hajduk tržištu nudi i Radoševića, Vršajevića, Caktaša te Vukovića. Od njih očekuje dobit u iznosu od sedam milijuna eura. Naravno, očekivanja su jedno, a realnost na nogometnom tržištu, nešto sasvim drugo.

Brbić:  Uefa je brza kad treba poslati kaznu, ali ne i kada nam treba pomoći!

Izvješće je novinarima jutros, prije blagdanske zakuske, ponudio predsjednik Uprave Marin Brbić. Klub još uvijek čeka odgovor Uefe nakon saslušanja Brbića u Nyonu zbog nepoštivanja financijskog fair-playa. Uefa zbog nepodmirenih obveza prijeti sankcijama pa je predsjednik pozvan na ispitivanje prošle srijede.

"Brzi su kad treba nama poslati kazne, ali ne i kad nam trebaju poslati odgovor. U svom izlaganju naglasio sam da čekamo rješenje Fife po pitanju naplate transfera Anasa Sharbinija. Fifa i Uefa trebale bi bolje surađivati i pokazati razumijevanje. Tražio sam da nam pomognu"

Ništa od sambe na Poljudu?

Kad će Brazilci na Poljud?

"Nemamo nikakvu službenu ponudu. sve je na usmenim dogovorima, a znate da od tih dogovora često bude jedno veliko ništa"

Predsjednik je potvrdio da će se Hajduk i u budućnosti oslanjati na prodaju svoje mladosti, što im nudi šansu za likvidnu sadašnjost.

"Mi jednostavno moramo stvarati igrače i prodavati ih. TV prava i sponzori, to je zanemariv novac. Ne očekujemo nove, veće sponzore, ali očekujemo više komercijalnih prihoda", naglasio je predsjednik.

Pri tome misli na suradnju poput one s tvrtkom Galeb, koja će izraditi donje rublje s Hajdukovim logotipom.

Toliko o financijama. Što je s rezultatskim ciljevima?

"Hajduk se uvijek mora boriti za prvo mjesto. Hajduk uvijek mora i izaći u Europu. Iako smo godinama iza Dinama, naša mlada momčad pokazuje veliki potencijal. Imamo i dobrog trenera. Hajduk je najbolje rezultate kroz povijest ostvarivao s igračima iz omladinskog pogona"

>>> OPŠIRNIJE: Pogledajte sve pogotke Hajduka ove sezone!

Pročitajte više