Priča o najmlađim golmanima Lige prvaka: Što čeka Adriana Šempera?

Foto: GNK Dinamo 
 
U SUSRETU prvog kola natjecanja po skupinama Lige prvaka u Lyonu, vratar Dinama Adrian Šemper postao je jedan od najmlađih čuvara mreže u povijesti najcjenjenijeg klupskog natjecanja svijeta. Sa 18 godina, osam mjeseci i dva dana, Šemper je zauzeo četvrto mjesto iza slavnog Španjolca Ikera Casillasa, Bugara Nikolaya Mihaylova te Rusa Igora Akinfeeva.
 
Sve ovo nije iznenađujuće kada se zna da se zagrebački Dinamo posljednje desetljeće promovirao u jednog od najboljih inkubatora mladih talenata Starog kontinenta. Uostalom nekadašnji veznjak Modrih Alen Halilović drugi je najmlađi nogometaš u povijesti Lige prvaka uz Nigerijca Babayara. Međutim, ovaj rekord ipak treba uzeti kao veliki kapital Modrih jer se radi o najosjetljivijoj poziciji u momčadi, onoj vratarskoj.

Osam od deset najmlađih debitanata napravili su sjajne vratarske karijere
 
Što ovaj doseg zapravo znači za Dinamo i za mladog Šempera, vrlo lijepo otkriva ljestvica najmlađih vratara koji su od 1992. godine, kada je ustanovljen novi format ovog natjecanja, stali među vratnice na najvećoj klupskoj pozornici globusa. Uzevši u obzir imena koja drže povijesnih deset pozicija, čini se gotovo sigurnim kako će Adrian, ako ga ozljede poštede, napraviti veliku karijeru.
 
Naime, među ovom desetoricom jedino je petoplasirani Rus Maksim Kabanov, koji je 2001. godine debitirao u dresu moskovskog Spartaka, potpuno potonuo u zaborav, odigravši svega 11 utakmica u elitnom nogometnom razredu Rusije. Svi ostali su ili imali zapaženi nogometni put ili na tom putu i dalje sjajno guraju, razvijajući svoj veliki potencijal. No krenimo redom.

Samo Casillas, Mihaylov i Akinfeev ispred Šempera
 
Kao što smo rekli, na prvom mjestu nalazi se jedan od najboljih vratara u povijesti nogometa Iker Casillas, koji je u karijeri odigrao preko 765 utakmica za madridski Real, a od toga čak 152 susreta u kontinentalnim natjecanjima. 167 nastupa upisao je i za španjolsku reprezentaciju, a ukupno je osvojio 18 velikih klupskih trofeja. O njemu i njegovoj vratarskoj veličini bespotrebno je uopće trošiti riječi.
 
Drugo mjesto drži Nikolay Mihaylov, kojeg je 2007. iz Levskog kupio Liverpool, proslijedivši ga odmah na posudbu u Twente. Tri godine Mihaylov je bio prvi vratar nizozemskog kluba, skupivši preko 130 nastupa. S Twenteom je osvojio naslov prvaka, proglašen je vratarom 2011. godine, a početkom 2013. vrijednost mu se procjenjivala na čak šest milijuna eura. 2014. prešao je u Veronu, da bi na koncu završio u turskom Mersina. 31 put nastupio je za Bugarsku.
 
Dva Španjolca u TOP 10
 
Treći na vječnoj ljestvici je Akinfeev, legenda CSKA, ali i ruske reprezentacije. Za Moskovljane je odigrao gotovo 400 susreta, osvojivši čak 19 velikih trofeja, dok je za reprezentaciju nastupio 92 puta. Akinfeev je bez dvojbe jedan od najboljih vratara Europe, a transfer u neki veći europski klub ostao mu je nedostižan isključivo zbog enormne odštete koju traži CSKA. Danas vrijedi 16 mil. eura i među dvadeset je najskupljih vratara svijeta.
 
Nakon Šempera i spomenutog Kabanova, koji nikad nije dosegao predviđenu mu slavu, šesti na ljestvici je Španjolac David de Gea, koji je 2009. debitirao u dresu madridskog Atletica. Kao što je poznato De Gea je prvi vratar Manchester Uniteda i španjolske reprezentacije, a njegova vrijednost procjenjuje se na 40 milijuna eura, čime zauzima drugu poziciju u svijetu nakon Manuela Neuera.
 
 
Mladi Nijemac Wellenreuter još čeka na pravu eksploziju
 
Na sedmom mjestu nalazi se Pepe Reina, koji je 2001. za Barcelonu nastupio sa 19 godina i dva mjeseca. Reina je u karijeri igrao za Villarreal, Liverpool (394 nastupa), Napoli i minhenski Bayern, dok je 33 nastupa upisao i za Furiju. U karijeri je osvojio šest trofeja i trenutno je jedan od najplaćenijih vratara svijeta s godišnjom zaradom od pet milijuna eura. Liverpool ga je 2005. platio Villarrealu 10 milijuna eura, a 2010. vrijedio je čak 22 milijuna eura.
 
Jedini Nijemac u TOP 10 iznenađujuće nije Manuel Neuer, nego još jedan vratar Schalkea Timon Wellenreuter, koji je u veljači 2015. nastupio u Ligi prvaka protiv madridskog Reala sa 19 godina, dva mjeseca i 15 dana. Kako je u Schalkeu kao prvi vratar neprikosnoven 27-godišnji Ralf Fahrmann, Wellenreuter je proslijeđen na posudbu u Mallorcu, gdje skuplja dragocjeno iskustvo kao prvi vratar momčadi.
 
Rybka je trebao biti nasljednik velikog Šovkovskog, ali je zbog dopinga izbačen iz nogometa
 
Deveti na ljestvici još je jedan teškaš, Peter Cech, koji je 2001. u Ligi prvaka debitirao kao igrač praške Sparte, odakle je za pet milijuna eura prešao u Rennes. Dvije godine kasnije Chelsea ga je kupio za 13 milijuna eura, a nakon 11 godina na Stamford Bridgeu i više od 350 utakmica, Cech je prošloga ljeta prešao u Arsenal za 14 milijuna eura. Smatra ga se ponajboljim vratarom svijeta u posljednjih petnaestak godina, a u karijeri je osvojio 15 velikih trofeja.
 
TOP 10 zatvara relativni anonimac Rybka, koji je 2006. debitirao za Dinamo K. Dvije sezone slovio je kao prvi vratar Kijevljana, da bi potom prešao u Šahtar, gdje je 2011. bio prvi vratar. I onda, kada je ušao u reprezentaciju pa i debitirao za Ukrajinu, Rybka je zbog korištenja dopinga na dvije godine izbačen iz nogometa. 2014. vratio se u Dinamo da napokon ispuni potencijal, međutim i dalje je prisiljen čekati umirovljenje vječnog 41-godišnjeg Šovkovskog, što je ipak samo pitanje vremena.
 
10 najmlađih vratara u povijesti Lige prvaka:
 
1. Iker Casillas                18 godina 3 mjeseca 26 dana   (1999. Real Madrid)
2. Nikolay Mihaylov         18 godina 4 mjeseca 3 dana     (2006. Levski Sofia)
3. Igor Akinfeev               18 godina 5 mjeseci 6 dana      (2004. CSKA Moskva)
4. Adrian Šemper          18 godina 8 mjeseci 2 dana  (2016. Dinamo Zagreb)
5. Maksim Kabanov        18 godina 8 mjeseci 19 dana    (2001. Spartak Moskva)
6. David de Gea              18 godina 10 mjeseci 23 dana  (2009. Atletico Madrid)
7. Pepe Reina                 19 godina 2 mjeseca                 (2001. Barcelona)
8. Timon Wellenreuther  19 godina 2 mjeseca 15 dana   (2015. Schalke)
9. Petr Cech                    19 godina 3 mjeseca 29 dana   (2001. Sparta Prag)
10. Oleksandr Rybka      19 godina 5 mjeseci 16 dana     (2006. Dinamo Kiev)

Pročitajte više