Šimunić - branič koji je prošao sve: "Bilo bi lijepo otići u Brazil, ali možda se oprostim već na ljeto"

Foto: Srećko Niketić / Cropix

JOSIP ŠIMUNIĆ je branič koji je u 20 godina karijere vidio sve, ili gotovo sve, piše FIFA u uvodu intervjua s hrvatskim reprezentativcem objavljenim na službenoj stranici krovne svjetske nogometne organizacije.


Šimunić je iz rodne Australije prevalio dalek put do statusa jednog od najboljih stopera Bundeslige prije nego se skrasio u zagrebačkom Dinamu. U hrvatskom dresu nastupio je 99 puta, stoti put trebao bi mu biti protiv Srbije u ožujku u 5. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Šimunić je prokomentirao prvi dio kvalifikacija i rekao što očekuje na proljeće:

"Bilo nam je teško u prvim utakmicama protiv Makedonije i Belgije jer još nismo pronašli svoju igru. Uz malo sreće uzeli smo četiri boda. Sada nije bitno kako smo došli do bodova, nitko ne pita kako smo igrali. Pokazali smo što možemo, ali mislim da ćemo u sljedećim utakmicama biti uvjerljiviji. Ništa još nismo napravili, a želimo u Brazil. Cilj nam je prvo mjesto".

"Utakmica sa Srbijom je drugačija od ostalih"

"Protiv Srbije ćemo sve napraviti za pobjedu. Mediji će puno utjecati na tu utakmicu, drugačija je nego ostale. Srbija ima talentiranu momčadi poput Hrvatske. Bit će teško", dodao je iskusni branič, a komentirao je i svoju nadolazeću stotu utakmicu za Hrvatsku:

"To je za mene jako važan jubilej. Ne može nitko shvatiti koliko mi to znači. Postavio sam si taj cilj i to mi nitko ne može oduzeti".

"Najljepše ću pamtiti Euro 2008."

Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine Šimunićev je san. Bilo bi to njegovo posljednje veliko natjecanje u karijeri.


"Bilo bi lijepo tako zaključiti karijeru. Važno mi je igrati i ostati zdrav do kraja ove sezone. Ako to uspijem, nadam se da ću moći igrati u kvalifikacijama. To je moj cilj. Ako ne uspijem, mogao bih završiti karijeru već na ljeto", najavio je Joe iza kojeg su deseci jakih međunarodnih utakmica u Ligi prvaka, Europa ligi, europskim i svjetskim prvenstvima.

"Najljepše ću pamtiti Euro 2008. godine. Napravili smo velik posao, iako nismo imali sreće protiv Turske u četvrtfinalu. To je najbolje vrijeme moje karijere", dodao je.

O godini u Dinamu, gdje je osim novog naslova stigla i nova europska sramota, Joe je rekao:

"Cilj je obraniti naslov što je prije moguće. Željeli smo popraviti sliku u Ligi prvaka, uzeti više bodova, ali problem je jaz između hrvatskog prvenstva i Lige prvaka. Dinamo ima mnogo mladih igrača koji još rastu, ne može si priuštiti milijune za kupnju zvijezda. Moramo stvoriti vlastite igrače, ne postoji alternativa".

Najbolja momčad svijeta?

"Buffon - Alba, Puyol, Luiz, Srna - Iniesta, Xavi, Messi, Ronaldo - Falcao i Džeko."

Tko bi trebao dobiti FIFA-inu Zlatnu loptu?

"Lionel Messi, bez sumnje. Za pet ili šest godina postat će najbolji nogometaš na planeti, on zaslužuje tu titulu. Uvijek je korak ispred ostalih, igrač koji čini razliku, iako igra u velikom klubu. Može igrati još godinama na ovoj razini", smatra Šimunić.

Ponosan na australsku domovinu i hrvatsko porijeklo

Osvrnuo se i na svoju rodnu Australiju te jaku povezanost s Hrvatskom.

"Jedan od nasmješnijih trenutaka moje karijere bila je utakmica s Australijom na SP-u 2006. godine. Vjerojatno sam jedini igrač na svijetu koji je dobio tri žuta kartona na utakmici. Možda smo tu dobili prednost, ali to nije bio uspješan turnir. U teškoj grupi smo brzo spakirali torbe", prisjeća se Šimunić.

"Ponosan sam što sam odrastao u Australiji. Ponosan sam i na svoje korijene. Moji roditelji su Hrvati. Uvijek kažem, ako ne znati odakle ste došli, ne možete znati ni kamo idete".

Pročitajte više