"Šimunić i Schildenfeld riskirali život za Hrvatsku: Tresli su se, ali se nisu slomili pod superirornim Vragovima"

BELGIJSKI mediji žale što je njihova reprezentacija dominaciju protiv Hrvatske propustila potvrditi pobjedom, ali hvale dobru igru Wilmotsove momčadi protiv "najjače ekipe u skupini".

Het Laatste Nieuws: Svjetski broj devet naišao je na tehnički superiorniju Belgiju

Het Laatste Nieuws piše kako se "svjetski broj devet tresao, ali se nije slomio pod tehnički suepriornim Crvenim Vragovima. Belgiji je pobjedu odnijela neefikasnost u završnici akcija, koje su do kaznenog prostora dolazile odličnom kombinatorikom kroz hrvatsku vezu."

HLN hvali požrtvovnost hrvatskih centralnih braniča, koji su blokirali Bentekea i društvo: Šimunić, veteran mnogih ratova i Schildenfeld, riskirali su živote za Hrvatsku, ali Belgija je svoju tehničku superiornost morala potvrditi još kojom realiziranom izglednom prilikom pred golom. Nije slučajno što je jedini gol Gillet zabio iz daljine."



Le Soir pod naslovom "Bod i žaljenje za Vragove" poput svih tamošnjih kolega ističe kako je nakon pobjede u Walesu, Belgija igrala protiv "devete reprezentacije svijeta", kojoj je vodstvo poklonio kapetan i zapovjednik obrane Vincent Kompany.

"Iako bez Fellainija, koji je bio ozlijeđen i umoran, Crveni Vragovi odlično su reagirali na šokantni i rani zaostatak i odmah odlučno krenuli po izjednačenje, u čemu ih je onemogućavao dobro organizirani obrambeni hrvatski blok. Mertens i Benteke su se najviše trudili probiti ga, ali bez uspjeha. Ali, strpljenje i napadi Wilmotsovih igrača isplatili su se na samom kraju prvog dijela, kada je cijeli stadion eruptirao nakon Gilletovog prekrasnog gola."

Le Soir: Nakon propuštene pobjede protiv Hrvatske, Belgiju do Brazila čeka još "osam finala"



Isti izvor naglašava kako Belgija posebno može žaliti za drugim poluvremenom, "kada potpunu dominaciju protiv Hrvatske nije okrunila pobjedom. Benteke, Witsel i Mirallas morali su bolje reagirati u izglednim prilikama protiv gostiju, koji su potpuno posustali sredinom nastavka, kada ih je pod naletima Belgije obuzimala panika." Ipak, Le Soir podsjeća da je domaćin na kraju utakmice mogao ostati i bez boda, da je Vida bio precizniji nakon kornera.

Najboljim u domaćoj momčadi smatraju Witsela, dok su najlošije ocjene dobili Kompany i Modrićev čuvar Defour, koji je bio "najveće razočaranje i cijelu utakmicu se neuspješno prilagođavao hrvatskoj taktici."

"Nakon što je Belgija iz prve dvije utakmice uzela četiri boda, dijeli vrh tablice skupine sa Srbijom i Hrvatskom, ali u listopadu joj slijedi gostovanje u Srbiji, poslije čega dočekuje Škotsku, dakle dvije važne utakmice za Belgiju, koju na dugom putu do Brazila čeka još osam finala."

Nieuwsblad: Dominirali smo protiv najjačih u skupini, ali Hrvatska nam je pokazala, kako usprkos tome i multimilijunskim transferima, moramo ostati skromni



Flamanski dnevnik piše kako je sa četiri boda iz prve dvije utakmice, belgijski put prema Brazilu otvoren, a posebno ih je ohrabrilo što je protiv "najjače momčadi u skupini, Belgija poptuno dominirala prilikama i posejedom lopte. Usprkos tome, Hrvati su uspjeli sačuvati bod.


To im je uspjelo jer su "posebno u prvom dijelu pokazali ono na čemu Wilmots iznistira kod svojih igrača - igrali su kao momčad i odlično se i agresivno branili. Štimac nema bolje ili talentiranije igrače od naših, ali su u prvom dijelu pokazali ogromnu posvećenost i predanost u obrani, od igrača u zadnjem redu do napadača, koji su duboko u belgijskoj polovici činili prvu obrambenu liniju.

"Kada smo vidjeli kako igra Hrvatska, to nas uči da naši reprezentativci moraju nastaviti raditi i biti skromni, jer bez obzira na zvučna imena koja najbolji europskih klubovi plaćaju desetke milijuna eura, ima još puno posla za ovu ekipu." poručuje Nieuwsblad.

List hvali novog izbornika: "Impresionirao nas je izborom igrača i osvježenima koja je donio. Za razliku od njegovih prethodnika, pokazao je da neće podilaziti zvijezdama: Nedododirljivog Fellainija je zbog umora poslije Walesa posjeo na klupu, a izmjene koje radi tijekom igre imaju smisla. Njegova momčad igra napadački i nakon tri utakmice konačno imamo pravog čovjeka na pravom mjestu."

Pročitajte više