Slažete li se s konačnom presudom Josipu Šimuniću?

Foto: Index

JOSIP ŠIMUNIĆ neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, niti smije ući na stadione tijekom Mundijala - potvrdio je to svojim rješenjem Sportski arbitražni sud i potvrdio odluku FIFA-e o deset utakmica suspenzije zbog skandiranja "Za dom" nakon utakmice s Islandom u Maksimiru.

> FIFA: CAS je presudom Šimuniću podržao našu borbu protiv rasizma

> Pročitajte presudu Šimuniću: "Pozdravio sam patriotski!" CAS: To je nedvojbeno ustaški pozdrav

> Šuker: Žao mi je Šimunića, igrači će u Brazilu igrati za njega!

> Šimunićev odvjetnik: I drugi reprezentativci mogu biti krivi ako se ne ograde

> Potvrđena suspenzija: Zbog povika "Za dom" Šimunić ne ide na Svjetsko prvenstvo!

FIFA je zbog te gluposti Šimunića kaznila s deset utakmica neigranja, čime je praktički i okončala njegovu dugogodišnju karijeru. (105 utakmca u dresu reprezentacije). Nakon odluke FIFA-e uslijedili su protesti; što Joeovog odvjetničkog tima, što velikog dijela publike. Izbornik Niko Kovač par dana uoči konačne odluke poručio je da Joe, u slučaju oslobođenja ili suspenzije FIFA-ine kazne, ima sigrno mjesto u ekipi za Brazil. Bio ga je spreman voditi s nezaliječenim aduktorom i prstom ruke. Želja izbornika koji će u srijedu objaviti širi popis bez Šimunića nije se ostvarila. Ispostavilo se da je Sportski sud sazvao raspravu dovoljno brzo da potvrdi odluku Fife i ponovi da fašizmu nije mjesto na stadionima.

Kako vi tumačite odluku CAS-a? Je li ona u slučaju Josipa Šimunića pravdena, ili pozdravljate što je CAS napravio ono što HNS već godinama nema snage učiniti, te pokazao dijelu navijača Hrvatske da se ni najmanje natruhe fašizma ne mogu tolerirati? Smatrate li odluku licemjerjem ili pravim potezom? Ili je bez obzira na ovisnost CAS-a od Fife, koja mu prepušta milijunske sporove, presuda ipak značajna zbog poruke koju šalje? 

Čitatatelji Indexa, prema trenutnom stanju u velikoj anketi, u kojoj od vas tražimo da izaberete momčad za Brazil, Šimunić je prvi ispod crte u obrambenom redu. Prije njega na SP biste vodili Schildenfelda, Lovrena, Vidu... Glasati možete sve do objave konačnog popisa izbornika Kovača u lipnju, nakon utakmice s Malijem u Osijeku. 

Ostavite svoj komentar na našoj Facebook stranici. Dobro argumentirane komentare ćemo objaviti i o njima raspravljati.

Glasajte i u našoj anketi: slažete li se s konačnom presudom Josipu Šimuniću? 

Nakon prve presude Fife, u Indexovoj anketi većina je ipak podržala Josipa Šimunića. Glasovanje je bilo izjednačeno, ali većina je osudila Fifinu odluku. Kako Hrvatska razmišlja danas? 

 

Pročitajte više