Slučaj Hajduk: Rožić 14 godina nakon početka postupka otkrio ugovore koje nitko drugi nema!

Foto: sabor.hr

VJEŠTAK za knjigovodstvo i financije Cvitan Grubišić morat će još nešto posla odraditi na dopuni vještačenja poslovanja Hajduka u razdoblju 1992. - 1997. godina.

Sudac Vladimir Živaljić uvažio je, naime, zahtjev bivšeg Hajdukovog direktora Vedrana Rožića, optuženog za zloporabu položaja i ovlasti, da se napravi dopuna vještačenja s obzirom na novu dokumentaciju koja je priložena u predmet. 

Tužiteljica Rene Laura protivila se prijedlogu obrane. Dosad je, naime, napravljeno pet vještačenja, posljednje 2006. godine, a logično se zapitati i gdje je Rožić bio s tim dokumentima ovih 14 godina koliko traje postupak započet u ljeto 2000. godine. 

"Sve su preslike, nema originala", kazala je Laura. Po njoj, dopunsko vještačenje nema smisla jer su na upit suda HNS, Hajduk i HZMO odgovorili da nemaju traženu dokumentaciju. Radi se o transferima igrača Hajduka u inozemne klubove u inkriminiranom razdoblju.

Nema ugovora u arhivi HNS-a i Hajduka

HNS je odgovorio kako u arhivu, sukladno propisima, ne čuvaju ugovore koje je Hajduk sklopio s inozemnim klubovima za transfere Rapaića, Asanovića, Štimca, Hibića, Pralije, Mornara i Meštrovića.

Iz Hajduka su, pak, poručili kako u arhivi nemaju aneks ugovora o transferu Darka Butorovića koji regulira koliki dio od transfera dobiva klub, a koliki igrač. Pitali su i Komisiju za registraciju klubova i igrača pri HNS-u, ali ni oni nemaju.

HZMO: Neki igrači su bili u obavezi plaćanja doprinosa, za ostale ne znamo

HZMO se, pak, očitovao o upitu suda jesu li igrači Hajduka bili zaposlenici kluba ili su bili registrirani kao samostalna djelatnost, što bi značilo da su oni u obavezi plaćanja doprinosa, a ne klub.

U HZMO-u su pronašli da su Mario Meštrović, Dean Računica, Darko Butorović, Tomislav Erceg i Nenad Pralija bili registrirani kao samostalna djelatnost, dok za ostale nema dokumentacije temeljem koje bi se mogao dati odgovor.

"Što će vještak vještačiti uz ovakve odgovore iz HNS-a, Hajduka, a pogotovo HZMO-a?", obrazložila je tužiteljica Laura zbog čega se protivi vještačenju.

"Postoje podaci o kretanju sredstava na deviznom računu u Klagenfurtu", replicirao je Rožićev branitelj Predrag Jelavić.

Sudac Živaljić ipak se odlučio na dopunu vještačenja, vjerojatno kako se zbog odbijanja ne bi rušila presuda na Vrhovnom sudu.

Uskoro suđenje i Hajdukovim direktorima koji su na Poljud došli poslije Rožića i Buljana

S Rožićem sude i Ivanu Buljanu, sportskom direktoru s početka 90-ih. Među optuženima je bio i Bartul Kaleb, ali on je umro prije par godina. Na početku postupka, 2000. godina među osumnjičenima se našao i Nadan Vidošević, tadašnji predsjednik Hajduka.

Njegovo ime je bilo među optuženicima kada je 2003. godine prvi put dignuta optužnica. Županijski sud u Splitu nije, međutim, predmet pustio na suđenje, nego ga je vratio u dopunu istrage, koja je trajala sve do 2008. godine. Optužnica je konačno vraćena na sud 2012. godine, ali među optuženima više nije bilo Nadana Vidoševića.

Uskoro bi trebalo početi suđenje i drugoj garnituri Hajdukovih direktora iz razdoblja 1997. - 2000. godina. I njih, kao i Rožića i Buljana terete za višemilijunsku štetu u državnom proračunu, isplate na crno i slično. 

Pročitajte više