Španjolski košarkaši u nedjelju stupaju u štrajk: Play-off ACB lige se neće niti igrati?!

Foto: Euroleague

KOŠARKAŠKA federacija Španjolske (ABP) izvijestila je da stupa u štrajk 26. svibnja zbog nepostizanja dogovora o kolektivnom ugovoru koji je 1993. godine potpisan sa Unijom košarkaških ekipa (ACB).

Na konferenciji za novinare u Barceloni, čelnici ABP-a su poručili da žele sigurniji i realniji kolektivni ugovor od dosadašnjeg.

Konferenciji za novinare su prisustvovali i poznati španjolski košarkaši Juan Carlos Navarro, Victor Sada, Nancho llovet, Javi Rodriguez, Alex Hernandez, Oliver Arteaga, Ferran Lavina, i Pere Tomas. Navarro je tom prilikom kazao da je potrebno postići dogovor o novom kolektivnom ugovoru koji bi dao veće garancije i sigurnost košarkašima koji nastupaju u španjolskoj košarkaškoj ligi.

“Želimo jedan bolji kolektivni ugovor. To je za nas vrlo bitno, jer povećava profesonalizam i daje sigurnost za buduće generacije. Vjerujem da ćemo dijalogom postići dogovor”, rekao je Navarro.

Ako ne bi bio postignut dogovor narednih dana, košarkaši su spremni ići u u štrajk dok se planirane utakmice play-offa Prve košarkaške lige ne bi ni igrale.

ABP u svome zahtjevu traži da se povećaju minimalna mjesečna primanja sa sadašnjih 25 tisuća eura, da se osnuje fond za osiguranje novčanih primanja košarkaša, da košakraši izvan zemalja Europske unije budu uključeni u kolektivni ugovor, da se odmara za vrijeme Uskrsa i da se osigura socijalni fond.

S druge strane, ACB tvrdi da je ekonomska kriza pogodila čitavu Španjolsku pa i košarku u zemlji, te zatražila od košarkaša da budu razumniji i realniji.

Pročitajte više