Spektakl u Brazilu: Sudar UFC legendi i meč karijere Igora Pokrajca

Foto: Fightsite

DVIJE Pride i UFC legende stat će drugi put u karijerama na suprotne strane borilišta. Bivši UFC-ov prvak Vitor Belfort će pokušati osvetiti poraz iz 2006. kada je na Prideu 32 poražen od Dana Hendersona. I to u svom Brazilu pred svojim navijačima. Iste večeri vidjet ćemo 11. ulazak u oktogon našeg Igora Pokrajca. Ispred "The Dukea" je bez sumnje jedan od najtežih ispita karijere u obliku domaće zvijezde i bivšeg Strikeforceovog prvaka Rafaela Cavalcantea.

U 01:00 iza ponoći starta UFC Fight Night 32!

Iako će nam event iz Brazila donijeti okršaj našeg Pokrajca i Cavalcantea, legende koje predvode priredbu ipak zaslužuju primat. Zašto? Zato što se radi o dva borca koja su uvelike zaslužna za evoluciju sporta koji je samo desetak godina ranije izgledao potpuno drugačije. Upravo su Belfort i Henderson savršeni primjeri boraca koji su se uspjeli adaptirati i oduprijeti mlađoj i sofisticiranijoj konkurenciji modernih gladijatora. O njihovim titulama i vrijednostima je bespredmetno razgovarati. Hendo je osvajač UFC-ovog turnira i posljednji prvak Strikeforcea u poluteškoj kategoriji. Bio je pobjednik GP-a u legendarnom Prideu 2005. kao i Rings King of Kings šampion. Dakako, sve to nakon olimpijske hrvačke karijere. Lista skalpova u njegovoj vitrini je naprosto zastrašujuća: Nokautirao je Fedora, pobijedio Shoguna, Wanderelija Silvu, Richa Franklina, Michaela Bispinga, Rafaela Cavalcantea i Rousimara Palharesa. U ring ili kavez je ulazio protiv svih najboljih boraca na planetu. Mnogi ga smatraju najvećim svih vremena i za to itekako imaju argumenata. No, UFC ga zbog nekih starih neriješenih računa ne mazi. Po povratku u najjaču svjetsku MMA promociju (2011) je dobio treman kakav ne bi poželjeli nikome. Najprije "Shogun" Rua, a zatim Machida i Evans. Prvi meč koji mnogi smatraju najboljim MMA dvobojem svih vremena je pobijedio, no u druga dva je gubio podijeljenim odlukama sudaca. I sada Vitor Belfort... S tri poraza u nizu nije nemoguće da mu se Dana White zahvali na suradnji baš kao što se njemu Henderson zahvalio nakon UFC-a 100 i spektakularnog nokauta protiv Michaela Bispinga. S tri pobjede u nizu, Hendo je tada opet išao prema izazivačkoj poziciji, no tražio je novi ugovor podebljan s nekoliko nula. Vjerojatno vam je sada jasnije zašto Henderson danas u UFC-u ne može dobiti malo lakši meč kako bi 43-godišnji veteran predahnuo.

Ništa manje ime nije niti Vitor "The Phenom" Belfort. Vjerojatno najpopularniji brazilski MMA borac uz Andersona Silvu je ujedno i bivši UFC-ov prvak. Dojam je da se Belforta posljednjih godina jednostavno ne može svladati ako se ne radi o dvoboju za titulu. Franklin, Akiyama, Johnson, Bisping i Rockhold... Svi su oni teško stradali u okršajima s "najbržim rukama UFC-a". No, Brazilac je gubio one najbitnije mečeve. Silva ga je 2011. u dvoboju za naslov nokautirao onim "highlight front kickom", a Jones ga je završio godinu dana kasije u dvoboju za naslov prvaka svijeta u kategoriji više. Kada je Belfort uhvatio armbar i gotovo polomio Jonesu ruku bio je to trenutak za povijest i dokaz da je "Bones" samo čovjek. "Phenom" ipak nije iskoristio šansu, a nova prilika nije stigla. Njegova situacija uoči Hendersona je potpuno suprotna. Iza Belforta su dve uvjerljive pobjede (Bisping, Rockhold) što znači da je Brazilac ponovno u lovu na izazivačku poziciju. Čini se opet u poluteškoj kategoriji...

Hrvatsku publiku će u Brazilu ipak još više zanimati okršaj našeg Igora Pokrajca i opasnog Brazilca Rafaela Cavalcantea. Malo je reći da je "The Duke" u neugodnoj poziciji i da mu prijeti otkaz u UFC-u. Iako za posljednja tri dvoboja ne zna za pobjedu, Pokrajac je ipak dobio novu šansu i to zahvaljujući svojoj beskompromisnosti i atraktivnosti u oktogonu koju čelnici UFC-a itekako cijene. No, pobjeda protiv "Feijaoa" je imperativ čega je svjestan i sam Pokrajac. Novi kamp i pojačan rad na hrvanju trebao je zakrpati očitu rupu u njegovoj "igri", a svi znaju kakav arsenal u rukama posjeduje hrvatski borac. Znat će to i Cavalcante pa je teško očekivati da će se upustiti u otvorenu "razmjenu vatre" s Pokrajcem. Štoviše, i Brazilcu prijeti otkaz jer je u posljednjem nastupu za Strikeforce pao na doping testu, a debi u UFC-u je po njega prošao katastrofalno. Thiago Silva ga je doslovce prebio i onda brutalno nokautirao.

Ako Pokrajac uspije izbjeći hrvački klinč i zadrži dvoboj na nogama, jasno je da ima velike šanse pobijediti Brazilca i iskoristiti novi ugovor s UFC-om koji je već potpisao. Dodatna voda na mlin hrvatskom borcu je i njegov nepresušan rezervoar u plućima za razliku od Cavalcantea koji već nakon prve runde očigledno kopni i gotovo uvijek doslovno preživljava. Pokrajac i Brazilac su treći meč večeri što je još jedno veliko priznanje hrvatskom borcu. Igoru treba pobjeda kako bi ostao među svjetskom elitom, a svi znaju da je The Duke najjači kada je najteže!

Iako popis borbi UFC Fight Night 32 priredbe sadržava još nekoliko vrlo dobrih dvoboja, a tu se posebno ističe okršaj brazilskih "TUF-ovaca" Ferreire i Sarafiana, smatramo da su mečevi Pokrajac vs. Cavalcante i Belfort vs. Henderson sasvim dovoljni argumenti da noć sa subote na nedjelju 10. studenog provedete uz Fight Channel PPV (Bnet, MaxTV). Prijenos starta točno u 01:00h iza ponoći!

UFC Fight Night 32: Belfort vs. Henderson

Vitor Belfort vs. Dan Henderson
Cezar Ferreira vs. Daniel Sarafian
Rafael Cavalcante vs. Igor Pokrajac
Brandon Thatch vs. Paulo Thiago
Ryan LaFlare vs. Santiago Ponzinibbio
Rony Jason vs. Jeremy Stephens

Uvodne borbe:

Godofredo Pepey vs. Sam Sicilia
Omari Akhmedov vs. Thiago Perpetuo
Justin Salas vs. Thiago Tavares
Daron Cruickshank vs. Adriano Martins
Jose Maria Tome vs. Dustin Ortiz

Pročitajte više