Srpski nogometni savez: Nećemo priznati samostalno Kosovo!

Foto: FSS

SRPSKI nogometni savez objavio je službeno priopćenje u kojem je demantirao napise srpskih medija kako je FSS uskoro spreman popustiti međunarodnom pritisku i priznati nogometnu samostalnost Kosova.

Nedavno je prvi čovjek hrvatskog nogometa najavio da će Hrvatska prva igrati s Kosovom čim stigne dopuštenje FIFA-e, a u Srbiji je ta izjava izazvala niz negativnih reakcija.

Nakon što je Gibraltar odigrao prvu službenu utakmicu, uskoro bi moglo slijediti i Kosovo, koje odnedavno ima dopuštenje za nastupe mladih i ženskih selekcija. Riječi o tome trebali bi biti već na sljedećem sastanku IO FIFA-e, koji je na prijedlog Seppa Blattera i otvorio postupak priznanja Kosova i Gibraltara.

"Niti jedan član FSS-a neće prisustvovati sjednici IO FIFA-e niti će bilo kada dati ikakvu suglasnost po pitanju legalnosti rada i aktivnosti takozvanog i samoproglašenog FS Kosova.

Podsjećamo da je predsjednik FIFA Joseph Blatter posjetio predsjednika Vlade Republike Srbije Ivicu Dačića i da su tom prilikom razgovarali o ovoj temi. FSS od tada čeka službene instrukcije o daljnjem radu i sve dok ih ne dobijemo nećemo prihvatiti učešće na bilo kakvom sastanku gdje bi se o tome razgovaralo.

Podsjećamo javnost na principijelni stav UEFA-e i njenog predsjednika Michela Platinija da prijem novih članica nije moguć bez međunarodnog priznanja u okviru Ujedinjenih naroda. FSS se izborio na prošlogodišnjoj sjednici Kongresa UEFA da se o statusu prijema Kosova i ne odlučuje, zbog poštovanja tog pravila, iako je većina od 53 zemlje članice europske "kuće nogometa" politički priznalo Kosovo.

Čelnici IO FIFA-e su prošle godine jednostrano donijeli odluku o mogućnosti igranja prijateljskih utakmica klubova i mlađih selekcija sa Kosova u međunarodnim okvirima, ali pod jasno definiranim uvjetima - bez bilo kakvih nacionalnih simbola (zastava, himna, grbova na dresu...). Vjerujemo da će čelnici FIFA imati i razumijevanja i skinuti "slučaj Kosovo" kao eventualnu temu naredne sjednice IO-a, već da će se o toj problematici razgovarati kada se za to steknu svi uvjeti", poručili su priopćenjem iz FSS-a.

Pročitajte više