Šuker izdao tajlandskog Kralja, koji mu je pružio azil tijekom pobune: Otkazao nastup Hrvatske na njegovom Kupu

Foto: Guliver Image/Getty Images

BHUMIBOL ADULYADEJ, podanicima i prijateljima poznatiji kao Rama IX, Kralj Tajlanda, prije mjesec dana obilježio je 87. rođendan, a jedan od zabavljača na proslavi bio je Davor Šuker.

Zajedno s Nestom, Cafuom, Zanettijem, Decom, Ševčenkom, Djorkaeffom i drugima priključio se momčadi Luisa Figa protiv ekipe koju je predvodio Fabio Cannavaro, a za koju su igrali Kluivert, Owen, Lizarazu, Litmanen.

Šukeru je prije mjesec dana Tajland bio raskošno utočište od Hrvatske, koja se digla protiv Mamićevog i njegovog HNS-a

"Globalne legende", kako su nazvali umirovljene zvijezde, igrale su reviju povodom vladarevog rođendana, a prvi čovjek HNS-a, na službenom putu od nereda u Milanu, dok se hrvatskim ulicama i Rivom valjao ustanak protiv Mamićevog i njegovog saveza (čije odjeke je Šuker vidio i čuo čak u Tajlandu), izjavio je: "Drago mi je i ponosan sam što mogu biti dio tajlandske povijesti i ove važne proslave."

Ali, Šuker i Hrvatska neće biti dio sljedeće važne proslave tajlandskog Kralja i nogometa u toj zemlji, iako su to obećali, javljaju razočarani Šukerovi prijatelji s Dalekog Istoka.

Tajlandski nogometni savez objavio je kako je Hrvatska otkazala dogovoreni nastup na Kraljevom Kupu, koji se, naravno u vladarevu čast, igra od 1. do 7. veljače u Nakhon Ratchasimi.

Tajlandski savez: HNS nas je obavijestio kako otkazuje dogovoreni nastup na Kraljevom Kupu jer nije primio službeni poziv


Iz Bangkoka javljaju kako ih su ih iz HNS-a obavijestili da na spomenutom natjecanju "neće igrati jer nisu primili službeni poziv". Tajland, Južna i Sjeverna Koreja, ostaju bez najjačeg i najuglednijeg suparnika, a Hrvatsku će najvjerojatnije zamijeniti Malezija.

Podsjećamo, Šuker je na pitanje zašto je bio u Londonu dok je Hrvatsku potresao povijesni skandal: Hajdukovo odbijanje igranja derbija na Maksimiru zbog protuzakonitih crnih lista za navijače, ovako odgovorio:

"Mi smo organizirali taj sastanak u Londonu. Zar ne bi bilo neozbiljno da predsjednik jednog uglednog Saveza izignorira dogovor?" Prema reakcijama iz Tajlanda na otkazivanje sudjelovanja Hrvatske na Kraljevom Kupu, čini se kako je napravio upravo to.

Što će na hrvatsku košaricu reći Šukerov moćni tajlandski kolega, prijatelj i domaćin?

Worawi Makudi, predsjednik Tajlandskog nogometnog saveza, dugogodišnji član Izvršnog odbora Fife i jedan od najmoćnijih ljudi azijskog nogometa, nije komentirao košaricu od velikog prijatelja i hrvatskog kolege, kojem je bio domaćin i s kojim se prisno družio tijekom boravka u Tajlandu krajem prošle godine, gdje je Šuker "s domaćinima razgovarao o poslovnim i nogometnim prilikama koje Azija kao tržište nudi, imajući u vidu da puno vodećih svjetskih klubova i reprezentacija u Aziji vide puno poslovnih potencijala", kako su tada objasnili iz HNS-a.

Informacija iz Tajlanda govori kako su ova "poslovna prilika i potencijal" propušteni i to otkazom samo tri tjedna prije turnira na kojem su računali s dolaskom uglednog europskog gosta i što bi sigurno bilo dobro plaćeno. Ili kako je to Šuker objasnio na pitanje što je radio na nastavku interkontinentalne turneje, u Aziji, dok se u hrvatskoj događala nogometna revolucija:

Šuker prije mjesec dana: U Aziji je novac i bilo bi neodgovorno da ga mi kao jedan cijenjeni savez ne uzmemo
 
"Naravno da bi bilo dobro da sam bio u Hrvatskoj kad se sve ovo događalo, no što vi mislite zbog čega svi veliki klubovi i reprezentaciji često gostuju u Aziji? Pa tamo je novac, tamo leži novac i bilo bi neodgovorno da ga mi kao jedan cijenjeni savez ne uzmemo."

"Cijenjeni savez" azijski ležeći novac očigledno će pokupiti nekom drugom prilikom.

Pročitajte više