Tko je sudac koji je izbacio Hrvatsku s Europskog prvenstva?

NJEMAČKI sudac, 42-godišnji Wolfgang Stark, utakmicu Hrvatske i Španjolske odradio je katastrofalno ili fenomenalno, ovisno gledate li iz hrvatskog ili španjolskog kuta.

> I Španjolci priznaju: Stark nam je oprostio dva jedanaesterca! 

> Bilićeva (posljednja) presica: Nikada u životu neću biti ovako ponosan 

> Svaka čast Slavene, svaka čast Hrvatska

> Pad s mozgom i mudima: Španjolci pobijedili uz sudački poguranac!

> "Playmaker" Pletikosa i neprelazni Čarli i Šifo

> Je li Platini u pravu? Hrvatski navijači ponovno bacali baklje na teren

> Balotelli rezervirao hotel u Kijevu, Hrvatska i Španjolska bez otrovnih radnji

Bankarski službenik iz Landshuta propustio je dosuditi dva jedanaesterca za Hrvatsku u odlučujućoj utakmici skupine C. Najprije nije vidio ili nije želio vidjeti start Sergija Ramosa na Mariju Mandžukiću, a zatim niti povlačenje Sergija Busquetsa na Vedranu Ćorluki.

Hrvati do Španjolske stopostotni sa Starkom

Do utakmice sa Španjolskom hrvatski reprezentativci nisu imali loša iskustva s njemačkim sucem, a u sve tri utakmice koje nam je sudio Hrvatska je slavila.

Sudio je utakmicu Hrvatske u Izraelu u kvalifikacijama za ovo Europsko prvenstvo koju smo dobili s 2:1. Tada je u 35. minuti dosudio jedanaesterac za Hrvatsku. Nakon ubacivanja iz kuta u kaznenom prostoru je vidio prekršaj na Joeu Šimuniću, a najstrožu kaznu je realizirao Niko Kranjčar.

Istim suparnicima je sudio i 2007. u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. I tada je Hrvatska slavila. 

Dijelio je pravdu i na gostovanju Hrvatske u Islandu kada je u utakmici bez grubih startova podijelio osam žutih kartona (po četiri za obje momčadi). Hrvatska je pobijedila 3:1.

Čileanci ga htjeli pretući nakon utakmice

Međutim, Stark u karijeri ima brojne mrlje. Prije pet godina potpuno se pogubio u utakmici Svjetskog prvenstva do 20 godina između Čilea i Argentine. Čileancima je podijelio sedam žutih i dva crvena kartona, a na kraju utakmice policajci su ga spasili linča čileanskih mladića i navijača.

Iz Chelseaja su se žalili na suđenje Starka poslije ispadanja od Intera u Ligi prvaka 2010. godine. Smatrali su da im je propustio dosuditi dva jedanaesterca.

Odveo Barcelonu u finale Lige prvaka, Bosance izbacio u baražu

I Real Madrid imao je pritužbe na suđenje Starka u polufinalu Lige prvaka protiv Barcelone godinu dana kasnije. Na Santiago Bernabeu Stark je u 61. minuti isključio Pepea i otvorio put Kataloncima ka finalu Lige prvaka.

I iz susjedne Bosne i Hercegovine su bili nezadovoljni suđenjem Nijemca u utakmici baraža za ovo Europsko prvenstvo. U Lisabonu je Portugal slavio 6:2, a Stark se potrudio otežati put Bosancima do Eura.

Gruzijac Lewan Kobiashvili udario ga je u glavu nakon utakmice za opstanak u Bundesligi između Fortune i Herthe u kojoj se Stark još jednom izgubio.

U prvom dijelu sezone 2010/11 nogometaši iz njemačke lige proglasili su ga najlošijim sucem Bundeslige. A da mogu, hrvatski nogometaši bi ga proglasili najlošijim na Euru.

Pročitajte više