To je Uefa: Teži je prekršaj pokazati reklamu kladionice nego rasistički vrijeđati protivnika

TO VAM je Uefa - kazna Hrvatskoj zbog rasizma manje je od one Nicklasu Bendtneru, piše engleski Independent. Engleski novinari zaključuju da za Uefu veći grijeh pokazati reklamu kladionice nego nekoga vrijeđati na rasnoj osnovi.

Nakon što je danski napadač zabio gol Portugalu za 2:2, spustio je hlače i na donjem rublju otkrio natpis kladionice Paddy Power. Uefa za to nije imala milosti i kaznila ga je sa 100.000 eura i jednom utakmicom neigranja zbog reklamiranja iako je primjerice Real Madrid u Ligi prvaka na prsima uredno nosio logo jedne druge kladionice. S druge strane, hrvatski su navijači na utakmici s Italijom hukali Mariju Balotelliju i bacali bengalke zbog čega će Uefa HNS-u poslati račun na 80 tisuća eura.

Independent napominje da je ta kazna veća od uobičajene (Porto je zbog hukanja navijača Balotelliju platio samo 20 tisuća), ali da Uefa ima poprilično čudne kriterije u određivanju kazni. Ovako izgledaju kriteriji Uefe:

Nicklas Bendtner, reklamiranje kladionice - 100 tisuća eura

HNS, rasizam i bakljada navijača - 80 tisuća eura

Ruski savez, neprimjereni transparent - 30 tisuća eura

HNS, bakljada i ulijetanje na teren protiv Irske - 25 tisuća eura

Njemački savez, navijači bacali predmete na teren - 10 tisuća eura

Odluku Uefe kritizirali su Vincent Kompany i Rio Ferdinand.

"Rasističko skandiranje 80 tisuća kazne. Reklama 100 tisuća plus utakmica zabrane. Uefa bi morala razmisliti o prioritetima, zar ne?", napisao je Kompany na Twitteru.

S njim se slaže i Rio Ferdinand koji nije s engleskom reprezentacijom na Euru.

"Je li Uefa normalna? 100 tisuća kazne Bendtneru? Sve kazne za rasizam su manje od toga."

Pročitajte više