Treba li Hrvatskoj Nikica Jelavić?

Foto: Getty Images/Guliver Image

NIKICA JELAVIĆ se oprostio od hrvatske reprezentacije nakon pet godina igranja u najdražem dresu.

Šokantna odluka stigla je u neobično vrijeme, dan nakon pobjede u Bugarskoj i dva dana prije važnog okršaja s Azerbajdžanom u Osijeku. Nakon naprasnih odlazaka Eduarda da Silve i Ognjena Vukojevića nakon SP-a u Brazilu u mučnoj atmosferi oprostio se i Stipe Pletikosa, a Jelavićev odlazak mogao bi najteže utjecati na atmosferu u svlačionici. Eduardovo oproštajno pismo podiglo je puno prašine zbog silnih kritika na račun Kovača koji je s većinom starosjedioca u reprezentaciji kao igrač i kapetan dijelio svlačionicu, ali u izborničkim cipelama se promijenio. Nakon što je otišao dio nezadovoljnika Kovač je "pomladio" reprezentaciju novim imenima, od kojih je većinu povukao iz mlade reprezentacije. Svlačionica je za neke postala pretijesna, a Jelavić je gledao u leđa Mandžukiću, Oliću, a sada i Andreju Kramariću.

Protiv Malte je Jelavić dobio 44 minute i upisao asistenciju, a protiv Bugarske nije ušao s klupe, iako je Kovač iskoristio samo jednu zamjenu u 90 minuta nakon što ga je poslao na zagrijavanje. Igraču koji redovito nastupa u Premiershipu to je očito preteško palo, naročito dok se Hrvatska mučila s probijanjem bugarske obrane.

Jelavić je kod Kovača uglavnom bio adut s klupe, a najveću minutažu u prošlih godinu dana dobio je protiv Brazila na Svjetskom prvenstvu kada je asistirao u porazu 3:1. Protiv Kameruna nije igrao, a s Meksikancima dobio tek 16 minuta. Protiv Islanda u play-offu 9 minuta. Kod Štimca je šest od 11 utakmica prosjedio na klupi, ali stigao upisati dva gola i asistenciju. Ni kod Slavena Bilića, koji ga je kao 24-godišnjaka uveo u A-vrstu nije se naigrao. U reprezentaciji nikada nije zaigrao u golgeterskoj formi kakvu je pokazivao u klubovima, do dolaska na "Otok". Iako Hrvatska ima sve više kvalitetnih napadačkih opcija, igrača koji zabijaju za velike i male europske klubove, teško je vjerovati da si bilo koja reprezentacija može priuštiti gubitak standardnog napadača jednog premierligaša.

Što vi mislite o odlasku Nikice Jelavića iz reprezentacije? Je li otišao prerano ili prekasno? Je li Hrvatska premala da se odriče igrača njegovih kvaliteta? Ili smatrate da od Jelavića Hrvatska više nije imala koristi te je uzalud uzimao mjesto nekom mlađem igraču? Zašto je Jelavić otišao na takav način, između dvije utakmice? Snosi li izbornik Niko Kovač dio odgovornosti zbog odnosa prema igračima? Glasajte i komentirajte na forumu i Facebook stranici Index Sport.

 

Pročitajte više