U Brazilu će noćas biti vatreno: Znate li sve o okršaju Machide i Mousasija?

Foto: Fightsite

UFC se vratio u Brazil i upravo tamo će se održati novi event pod nazivom UFC Fight Night 36, a u glavnom ulogama naći će se Lyoto Machida i Gegard Mousasi.

To je borba kojoj se zaista brojni fanovi iznimno raduju, a u petak kasno navečer po našem vremenu održano je i službeno vaganje koje su iz prvog pokušaja prošli svi borci, osim jednog.

Machida je tijekom vaganja i odmjeravanja bio izuzetno ozbiljan, a vaga je za njega pokazala da ima 83,9 kilograma, dok je nešto malo opušteniji i nasmiješeniji Mousasi bio 400 grama teži.

U sunaslovnoj borbi nastupaju također borci iz srednje kategorije, a Francis Carmont i Ronaldo Souza imali su oboje po 83,9 kilograma.

Vagu iz prve nije prošao jedino Maximo Blanco koji je imaš nešto malo manje od jednog kilograma viška te je dobio dodatnih sat vremena kako bi korigirao svoju težinu.

Prijenos eventa moguće je gledati na Fight Channelu PPV-u s početkom u 04:30h u nedjelju ujutro.

 

Machida ili Mousasi, od same najave ove borbe postoje razne teoriji, razni načini za procijeniti koji borac ima više šanse za pobjedu. Za jedan od njih smo se odlučili i mi.

U ovom tekstu smo odlučili najaviti susret Lyota Machida i Gegarda Mousasia na jedan malo drugačiji način. Uzeli smo u obzir statistiku, no ne kroz klasični sistem brojki koje svaki borac posjeduje u karijeri, nego smo probali malo kompleksnije i ponovno smo došli do istog zaključka, ovo je čista 50-50 borba.

Skor u karijeri/Skor u elitnim organizacijama (Pride,Dream,Hero's,Strikeforce,UFC)/Skor u posljednjih pet godina

Machida 20-4 / 13-4 / 7-4 ; Mousasi 34-3-2 / 16-2-1 / 10-1-1

Postotak "završavanja" poraženog protivnika

Machida 50% ; Mousasi 85%

Najimpresivniji niz

Najimpresivniji niz Lyota Machide sigurno je onaj iz 2008. i 2009. godine kada je i osvojio naslov svjetskog prvaka. Prvo je odlukom savladao Tita Ortiza, zatim nokautom protiv Thiaga Silve osigurao napad na naslov, kojeg je i osvojio nokautiravši Rashada Evansa. Tada je još, kao neporaženi borac sa skorom 15-0 obranio naslov, no u kontroverznoj odluci protiv Shoguna Rue, koji ga je već idućom prigodom nokautirao. Od tada je Machida ipak malo pao i ima skor 4-4.

Mousasiev najimpresivniji niz također datira iz gotovo istog vremena kada i Lyotov, no tada 23-godišnji Gegard je, boreći se u tri različite kategorije, u 11 mjeseci naredao Melvina Manhoefa, Jacarea Souzu, Marka Hunta i Renata Sobrala. I to tako da mu je za završiti sva četiri protivnika ukupno bilo potrebno šest minuta i dvije sekunde. Impresivno!

Borbe protiv boraca sličnog profila

Lyoto Machida se nije često borio protiv boraca sličnog profila kao što je Mousasi, no tu vrijedi spomenutu Thiaga Silvu i Sokoudjoua koje je nokautirao te Shoguna Rua s kojim ima 1-1. Vrijedi još spomenuti i Dana Hendersona zbog činjenica da voli stand up borbu, no većina Machidinih elitnih protivnika bili su hrvačke pozadine.

Mousasiu svom već spomenuli pobjede protiv Hunta i Manhoefa, a sigurno su vrijedni spomena i protivnici kao Ovince St. Preux, Dennis Kang i Mike Kyle. Za razliku od Machide, koji je protiv Sokoudjoua slavio "submissionom", Gegard je istog nokautirao. Jedini Mousasiev poraz u posljednjih sedam godina zapravo je došao od Muhammeda Lawala "lay and pray" hrvačkom taktikom. Vrijedi spomenuti da je pet puta nastupio i u kick boks borbama i svih pet puta slavio.

Najčešći način završavanja protivnika

Ako se ne računa sudačka odlukom, kojom je Machida slavio deset puta, to je sigurno nokaut udarcima, kojim je završio četiri svoja protivnika. No dva puta je slavio i atraktivnim udarcima nogom, prednjim ubodnim protiv Randya Couturea te fenomenalnim high kickom u posljednjoj borbi protiv Marka Munoza. No, zna se da Mousasi ima sjajan boks, posebno u defanzivnom dijelu.

Mousasi je čak 13 puta u karijeri slavio serijom udaraca i to vrlo često na način da izmori protivnika, lagano mu nanoseći štetu, sve do zadnje serije, koja većinom završi tehničkim nokautom. No, dokazao je da mu ni borba na tlu nije strana te je u čak tri od posljednjih sedam borbi slavio gušenjem.

Iskustvo protiv "high profile" protivnika

Ovo je na strani Machide, iako još jednom dajemo do znanja da su većina tih protivnika bili hrvačke pozadine. Mousasi je pobjeđivao velika imena, no Rua, Couture, Evans, Henderson i Munoz su ipak viša klasa nego Kyle, St. Preux, O' Brien i sl., iako se tu npr. našlo i ime Hectora Lombarda koji je jedan od jedina dva poraza u prvih 35 borbi doživio upravo od tada 20-godišnjeg Mousasia.

UFC Fight Night 36 vaganje:

Lyoto Machida (185 lvs) vs. Gegard Mousasi (186)
Francis Carmont (185) vs. Ronaldo Souza (185)
Takenori Sato (170) vs. Erick Silva (170)
Viscardi Andrade (170) vs. Nicholas Musoke (170)
Andy Ogle (146) vs. Charles Oliveira (143)

Prelim Card  (7:30 p.m EST on UFC Fight Pass)
Cristiano Marcello (156) vs. Joe Proctor (155)
Rodrigo Damm (156) vs. Ivan Jorge (156)
Jesse Ronson (156) vs. Francisco Trinaldo (155)
Yuri Alcantara (136) vs. Wilson Reis (135)
Felipe Arantes (146) vs. Maximo Blanco (147.9)*
Ildemar Alcantara (171) vs. Albert Tumenov (170)
Douglas Silva De Andrade (145) vs. Zubaira Tukhugov (146)

Pročitajte više