U sportu su ostali samo prosjaci

VIŠE od stotinu lica, koja su jučer na Skupštini HOO-a predstavljala sve ono što nudi hrvatski sport, odavala su nemoć. Lažni sjaj titula i činova u tih dva sata nestao je u njedrima Zlatka Mateše. Makar će Petar Skansi, izaslanik ministra i legenda iz 92' prosvjedovati protiv ovakve percepcije i istaknuti da novac ne dijeli Mateša, nego državni proračun, to ne mijenja činjenicu da je 113 članova Skupštine na sastanak došlo klimati glavama za nove nadnice.

Nema suzdržanih, a kamoli glasova protiv. Protiv bilo čega. To je isto kao da nisu ni glasali. No, situacija je teška. Novca nema, svi se borbe za svoj dio Mateši  i Skansiju stoga je razumljivo ovo jednoumlje. Oni objašnjavaju da je to dokaz  povjerenja Skupštine, no znamo kako se danas mjeri lojalnost. U tom vremenu jedri Mateša i jedrit će još četiri godine. Kao najtežu dionicu označio je očuvanje proračuna, visoko na listi prioriteta su naknade za izvrsnost i kontinuitet rezultata u Sočiju i Riju, ali i suradnja s državnim institucijama.

"Naša je suradnja je neophodna zbog napretka hrvatskog sporta. Nacionalno vijeće za sport je vrlo važno tijelo, ono savjetuje ministarstvo. Izbor u HOO-u je jednouman, što pokazuje da imamo velike nade u ljde koji se kandidiraju. Danas nije lako naći funkcionera u sportu, a kamoli nekoga tko se natječe da pobijedi na izborima. Bježe iz sporta jer su se pretvorili u prosjake, jer preko ljudi koji su izabrani preko njih, žele doći do sredstava. To treba počistiti, na lokalnom i državnom nivou", ističe Petar Skansi.

To znači da se vrtimo u krug, jer s ovom spoznajom živimo dugi niz godina.

"Kako riješiti problem klijentelizma u sportu? Moramo donijeti jasna pravila financiranja, a za to nam treba raspoloženje vlasti koja će sjesti i saslušati prijedloge i argumente o izmjenama. Klijentelizma ne smije biti, ne smiju se kroz sport zadovoljavati osobni interesi. Trebamo financirati sport kroz shvaćanje dva njegova ključna zadatka: sport kao masovna potreba i vrhunski sport koji je interes države u njezinoj propagandi. Kada nema novca, bitna je kategorizacija jer u ovom vremenu jasno je da svi možemo dobiti samo mrvice. Bitno je istaknuti što je to javni interes"

Država mora pomagati sport, ali uz kontrolno tijelo. Kada? Kada se donese novi Zakon o sportu

Zlatko Mateša objasnio je kako to vidi krovno tijelo hrvatskog sporta. Vrlo hrabro, on polaže nade u državne tvrtke koji bi trebale pomagati sport kao nacionalni interes. HOO i MZOS odlučuju tko su savezi, pojedinci ili selekcije - od nacionalnog interesa i shodno tome predlažu i porazne olakšice tvrtkama koje ulažu u - nacionalni interes.

"Pitate me koje su to državne tvrtke koje mogu ulagati u sport. Itekako ih ima, prema našoj procjeni i sada se ulaže oko 60 milijuna kuna godišnje. No ta sredstva često nisu pravilo, da ne kažem transparentno usmjerena. Naš je prijedlog da se formira agencija, fond u koji bi se ta sredstva mogla slijevati kako bi ih se pravili usmjerilo prema dogovorenim ciljevima"


Tijelo kontrole novca izgleda dobro u svojoj teoriji, no što je s praksom?

"Sve je to u projektu Zakona i sportu koji će se posebno pozabaviti s financiranjem sporta i onda otići prema Saboru. Zna se tko je zakonodavac u ovoj zemlji"

Skansi i Radić se razumiju u svemu, osim u košarci

Kako Skansi gleda na reizbor Danka Radića za dopredsjednika HOO-a?

"Već sam spomenuo jednoumlje. Logično bi bilo da je na izborima protukandidat obveza, no nema veze. Nisam protiv Danka Radića, mislim da je aktualna postava HOO-a napravila dobar posao u proteklom mandatu. Rijetki su oni koji misle da ne treba biti u ljubavi s ministarstvom. No, moram naglasiti da je kriva percepcija da novac daje HOO, to radi država iz svog proračuna. HOO samo odabire kriterije"

Znači li to da ste vi i Danko Radić danas u ljubavi?

"Nemam ništa protiv Danka Radića kao osobe, imam puno zamjerki na način vođenja HKS-a jer ridam nad sudbinom hrvatske košarke. Naviknut sam već da me se smjenjuje kada ne ide, to je jedini kriterij. S Radićem sam što se drugih stvari tiče u vrlo dobrim odnosima i dobro se razumijemo, ako je to bilo pitanje"

Pročitajte više