Umjesto krunice, tehnologija

Ilustracija: Index, Hina, HNS 

ŠTO danas možemo kazati o Niki Kovaču - izborniku, nešto više od pola godine otkako je preuzeo pošteno razmontiranu reprezentaciju? Na temelju utakmica, gotovo i ništa, odigrao je tek jednu natjecateljsku. Istina, uz golem ulog, ali bez imperativa pred kapetanom kojem se po prirodi čuvalo izborničko mjesto. I kojem za sada možemo "suditi" ipak samo van terena.

No, nakon ključnog i najnapornijeg dijela priprema za Brazil, nakon nekolicine razgovora s igračima, možemo navesti neke promjene koje je Kovač donio, a koje se mogu pokazati i važnima.

1. Igrače je spasio od linča

"Konačno više nije sve loše oko reprezentacije. Hoću reći, nije ni prije bilo ali stalno se govorilo ovo ono", "Oko nas je sada nova klima", "S Kovačem i dobrom atmosferom vratilo nam se samopouzdanje". Redom su to izjave reprezentativaca Lovrena, Ćorluke, Rakitića koji su na pripremama bez uvijanja potvrdili ono što odavno znamo: da je Kovačevom aklamacijom i odlaskom Igora Štimca u posljednji tren riješena kriza u momčadi. Igrači su milovanje u medijima jedva dočekali i provukli su se, bez poštene lekcije, koju su itekako zaslužili.

2. Stroga disciplina

Nakon samopouzdanja, disciplina je druga riječ koju reprezentativci vezuju uz svog novog izbornika. Osjećamo to i mi novinari, press konferencije započinje bez sekunde kašnjenja, nema izlaženja iz rasporeda ni povlačenja za rukav, ali su igrači dostupni za razgovore, a glasnogovornička služba reprezentacije izuzetno profesionalna. Izjave je Niko Kovač već mjesecima prije priprema zabranio članovima svog stožera, a sam izbornik se šest mjeseci povukao u Salzburg i do detalja brusio raspored. Poručio je da nema potrebu komentirati sve što se događa u Hrvatskoj, jer je on samo nogometni izbornik i time si mudro kupio potreban mir uoči SP-a. Ipak, pojavio je kada je znao da je to potrebno i otišao podržati žrtve poplava u Slavoniji. Nije se bacao po nasipu niti vodio igrače na domoljubnu turneju, već je primjerenije, donio ljudima optimizam i nešto love.

3. Tehnologija i vizualizacija umjesto molitve na Facebooku

"Možda ćete sada reći - sama tehnologija, ali tako je to svugdje u svijetu, i normalno u najvećim svjetskim klubovima", rekao je Kovač dok nam je predstavljao inozemna pojačanja u stručnom stožeru. Kovač se nije odlučio za prijatelje i nekad velika nogometna imena "koji bi malo probali i kao treneri", već za tehnološke magove. Dio stožera tako je postao Francuz Nicolas Jovier, stručnjak za videonadzor iz Montpelliera. Jovier čita podatke iz sustava Sports Code, revolucionarni i multifunkcionalni program za čitanje igrača i taktike, lak za uporabu i šeranje tijekom same utakmice. Doslovno je riječ o centimetrima koji u današnjem sportu odlučuju o pobjedniku. Jovier je stručnjak za čitanje podataka iz sustava Game breaker, koji može biti od pomoći tijekom utakmice. U Manchester Cityju vrlo uspješno se koristi ova tehnologija u poluvremenu. 

Kovač je zaposlio i Irca Barryja Hamiltona, za praćenje igrača GPS sistemom. Riječ je o sustavu koji pokazuje pretrčane kilometre i uloženu snagu te ukazuje na potrebu regeneracije.

U Austriji je za igrače izgrađena posebna sauna, kako bi se pripremili za vlažne, vruće i teške uvjete u Manausu, a vrućinu će iz tijela izvlačiti postupkom hlađenja kupkama. "Što prije izvučemo toplinu iz tijela, ono se prije oporavlja", objasnio je Kovač, koji je uveo i vlastite metode vizualizacije u trening.

"Igračima crtamo, to je pravi način da se akcije usavrše". 

Možda uz ovo više nećemo slušati igrače da na poluvremenu očajne partije za tv govore: "A kad ga nismo razumjeli..."

4. Ukinuo je menadžere, barem iz hotela

S njemačkim je medijima proteklih dana razgovarao o ovoj temi, nakon što je u Bad Tatzmannsdorfu zamolio menadžera Marija Mandžukića da ne zalazi u hotel. S popisom je malo iznenadio, ali za sada ima alibi. Leđa mu čuvaju igrači, navijači i Zdravko Mamić, a uskoro će i rezultat biti jedan od faktora. 

5. Oslobodio nas je histerije

Činilo se nekoliko tjedana do okupljanja da je atmosfera bez posebnog naboja, no Niko Kovač želio je i postigao suprotno. Poslu je pristupio bez pompoznih i sudbonosnih fraza, a zadržao je mir unatoč ozljedama koje su pokosile ekipu na pripremama. Odaje dojam da već mjesecima zna udarnu postavu za Brazil, neće tražiti ideje anketom po Facebooku par dana do utakmice.

Pročitajte više