Vikend odluke: City čeka naslov, United čudo. Nego, tko će u Ligu prvaka?

MANCHESTER CITY će ovog vikenda imati priliku osvojiti prvi naslov prvaka Engleske još od 1968. godine. Sve što City treba učiniti je pobijediti Queens Park Rangerse na svom Etihadu.

Manchester United ima isti broj bodova kao njihov gradski rival, ali i lošiju gol razliku za osam golova. Crveni vragovi love svoj 20. naslov prvaka, a za to će trebati pobjedu na gostovanju u Sunderlandu i kiks Cityja koji je ove sezone ima 18 pobjeda u 19 ligaških utakmica na svom stadionu. QPR-u je bod s Etihada potreban da bi osigurali ostanak u Premiershipu jer imaju dva boda više od Boltona i bolju gol razliku.

Arsenal, Tottenham i Newcastle u borbi za Ligu prvaka

U Engleskoj se vodi i velika borba za pozicije koje vode u Ligu prvaka sljedeće sezone. Tottenham se nalazi na četvrtom mjestu s bodom više od Newcastle, ali i s bodom manje od Arsenala. Međutim ove sezone ni četvrta pozicija ne garantira plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone jer ako Chelsea pobijedi Bayern u finalu Lige prvaka onda će Bluesi imati priliku braniti naslov sljedeće sezone, a četvrtoplasirana momčad Premiershipa ide u Europsku ligu.

Spursi za treću poziciju trebaju pobijediti Fulham na White Hart Laneu i da West Bromwich Albion izvuče bar neriješeno protiv Arsenala.

"Utakmica protiv Fulhama je od velikog značaja za nas i ne očekuje nas lagan zadatak. Nadamo se kako će WBA odigrati neriješeno ili pobijediti Arsenal da završimo na trećem mjestu. Bio bi to nevjerojatan uspjeh", rekao je Luka Modrić. Sve utakmice posljednjeg kola Premiershipa igraju se u nedjelju u 16.00.

Udinese na korak od Lige prvaka

Na Apeninskom poluotoku Juventus je postao prvak prvi put nakon 2003. godine, a za mjesto u Ligi prvaka bore se Udinese, Lazio i Inter. Momčad iz Udina je u najboljoj poziciji, treba im pobjeda na gostovanju kod Catanije. Derbi posljednjeg kola igrat će Lazio i Inter na Olimpijskom stadionu u Rimu. Obje momčadi trebaju pobjedu i kiks Udinesea, međutim u redovima milanske momčadi ne vlada optimizam.

"Nemamo velike šanse da sljedeće sezone igramo u Ligi prvaka, ali želimo slaviti u Rimu i onda vidjeti što će se dogoditi", iskren je Diego Milito koji je postigao hat-trick u derbiju protiv Milana u prošlom kolu.

"Ne smijemo razmišljati o utakmici u Cataniji. Na nama je da pobijedimo Inter", smatra trener Lazija Eduarda Reja čija momčad utakmicu s Nerazzurrima igra u nedjelju od 20.45.

Montpellieru trebaju četiri boda iz dvije utakmice za prvi naslov u povijesti

U Francuskoj se igra pretposljednje kolo. Znaju se putnici u Ligu prvaka, ali ne zna se tko će osvojiti prvenstvo. U Ligu prvaka će Montpellier, PSG i Lille. Montpellier je u najboljoj poziciji, ima tri boda više od PSG-a i pet više od aktualnih prvaka Lillea. Za prvi naslov u povijesti kluba Montpellieru su potrebna četiri boda u preostale dvije utakmice. Montpellier najprije kao domaćin igra upravo protiv Lillea, a u posljednjem kolu gostuje posljednjeplasiranom Auxerreu koji vodi veliku borbu za ostanak u prvoj ligi.

Paris Saint-Germain ima mnogo lakši raspored. U 37. kolu dočekuju Rennes, a posljednja utakmica ove sezone je gostovanje kod Lorienta. Parižani su dvaput bili prvaci Francuske, 1986. i 1994. godine. Aktualni prvaci su u posljednjih pet kola ostvarili isto toliko pobjeda, a pobjedom u Montpellieru imaju priliku smanjiti zaostatak za prvoplasiranim na samo dva boda prije posljednjeg kola u kojem će dočekati Nancy.

Galatasaray na Şükrü Saracoğlu stadionu brani bod prednosti

U turskom prvenstvu je u tijeku doigravanje za prvaka u kojem Galatasaray prije posljednje utakmice ima bod više od Fenerbahčea. Upravo će se te dvije momčadi sastati u posljednjem kolu na Fenerovom Şükrü Saracoğlu stadionu na kojem je Galata posljednji put slavila prije dvanaest godina. U posljednjem dvoboju gradskih rivala Fenerbahče je kao gost 22. travnja pobijedio s 2:1.

Fernando Muslera, vratar Galate, nada se kako će njegova momčad uspjeti osvojiti barem bod u derbiju prvenstva i tako postati 18. put prvak Turske.

"Ovo je utakmica koja će odlučiti prvaka. U boljoj smo poziciji jer je nama i bod dovoljan, ali mi nikad nismo igrali na neriješeno. Na Şükrü Saracoğlu idemo po tri boda. Biće teško, atmosfera će biti strašna i trebat će nam hladne glave", rekao je Muslera prije subotnje utakmice koja počinje u 18.00.

Prvak Češke: Liberec ili Plzen?

Prvi put u povijesti češkog prvenstva međusobni okršaj dvije vodeće momčadi odlučit će prvaka. U posljednjem 30. kolu igraju Slovan iz Libereca i branitelj naslova Viktorija Plzen. Momčad iz Libereca ima tri boda više i bod će im biti dovoljan da osvoje svoje treće prvenstvo u povijesti. Plzenu za obranu naslova treba pobjeda, a momčad aktualnih prvaka je u fantastičnoj formi, pobijedila je u 11 od posljednjih 14 utakmica i nije primila pogodak 546 minuta.

Borussia prvi put u povijesti osvaja dvostruku krunu?

Na Olimpijskom stadionu u Berlinu u finalu njemačkog kupa igrat će Borussia Dortmund i Bayern Munchen. Momčad iz Dortmunda je Bavarcima otela prvenstvo, a u Berlinu ima priliku te prvi put u povijesti osvojiti dvostruku krunu. Bayernu ima 15 osvojenih naslova pobjednika Kupa iz 17 finala. Borussija je to natjecanje osvojila samo dvaput, 1965. i 1989. godine. Ova dva rivala su samo jednom igrali finale kupa, 2008. godine kada je Bayern slavio.

Pročitajte više