Abdul-Jabbar prodao šampionsko prstenje za gotovo tri milijuna dolara

Foto: EPA

OBIČNO kad neki poznati sportaš pokrene rasprodaju svojih teško stečenih trofeja, prva pomisao budu financijski problemi, ali vijest o Kareemu Abdul-Jabbaru koji prodaje svoje šampionsko prstenje i preko 1000 suvenira iz karijere ne spada u tu kategoriju.

Razlog nisu financijski problemi nego nešto puno plemenitije. Cijela zarada ići će u njegovu humanitarnu fondaciju Skyhook koja pomaže djeci u edukaciji o znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Četiri od osvojenih šest prstenova, koje je Abdul-Jabbar osvojio kao igrač s Lakersima 1980., 1985., 1987. i 1988. prodao je na aukciji za gotovo tri milijuna američkih dolara, odnosno 2,8 milijuna.

"Kad treba birati između držanja prstena ili trofeja u sobi i omogućavanja djeci da promijene živote, izbor je prilično jednostavan. Sve prodaj", objasnio je 71-godišnji Kareem koji je na prodaju stavio i druge nagrade, potpisane suvenire i rekvizite iz 20-godišnje karijere.

"Gledajući što sam učinio u životu, umjesto buljenja u nakit i dragulje koji slave nešto što sam učinio jako davno, radije bih pogledao razdragano lice djeteta koje drži svoju prvu gusjenicu i razmišljao o tome što mogu učiniti za njegovu budućnost. To je povijest koja nema cijenu."

Kareem je šest puta bio MVP NBA lige, dva put bio je MVP finalne serije, a još dva puta osvajao je naslov prvaka kao pomoćnik trenera u LA Lakersima.

Pročitajte više