Ako i osvoji Ligu prvaka, Liverpool neće moći braniti titulu

IAKO se plasirao u finale Lige prvaka pobjedom nad Chelsea 1:0, Liverpool je naišao na neočekivane probleme.

Osim što mu se osporava ulazak u finale zbog navodne neregularnosti gola protiv Chelsea (u 4. minuti zabio Luis Garcia; lopta prema kompjutorskoj simulaciji navodno nije prešla gol liniju iako je pomoćni sudac dosudio suprotno), krovna engleska nogometna institucija odlučila je da će plasman u Ligi prvaka ostvariti samo prve četiri plasirane momčadi u prvenstvu.

Engleski nogometni savez, FA, odlučio je da će Englesku predstavljati prve četiri momčadi u prvenstvu. To su sigurno Chelsea, Arsenal i Manchester United. Liverpool je trenutačno peti pa postoje još samo teoretske mogućnosti da će klub koji je tri boda iza gradskog rivala Evertona, koji ima još svega dvije utakmice do kraja sezone, na kraju biti četvrti.

UEFA odustaje od dosadašnje prakse automatskog dodjeljivanja mjesta u natjecanju za aktualnog nosioca titule.

Šefu "Redsa" Rafaelu Benitezu ostaje slaba nada da će preskočiti Everton, odnosno da će u slučaju da 24. svibnja osvoje titulu prvaka u Istanbulu lobirajući razuvjeriti stroge UEFA-ine čelnike da Engleska dobije još jednog dodatnog, petog predstavnika.

Iz krovne nogometne organizacije Starog kontinenta već su došle naznake kako neće mijenjati pravila zbog Liverpoola.

"UEFA ostaje pri odluci da niti jedna zemlja nema pravo na više od četiri predstavnika u Ligi prvaka. Ako Englezima odobrimo peto mjesto, uskoro će to tražiti i druge zemlje," poručio je glasnogovornik UEFA-e William Gaillard.

U sličnoj poziciji bio je i Real Madrid, koji je 2000. godine osvojio europski naslov, no u prvenstvu je zauzeo tek peto mjesto. Španjolski nogometni savez je "Kraljevski klub" ipak prijavio za Ligu prvaka, dok je Zaragoza, koja je bila četvrta, prijavljena za Kup UEFA-e.

Bilo bi to prvi put u povijesti Lige prvaka da aktualni prvak ne može braniti titulu, ali ipak najbolje da pričekamo finale u Istanbulu.

Pročitajte više