Andabak potvrdio za Index: Portsmouthova delegacija došla u Split po Kalinića!

DELEGACIJA Portsmoutha danas je sletjela u Split i smjestila se u hotelu Lav Meridien. Razlog posjete izaslanstva engleskog prvoligaša je Nikola Kalinić, koji je napokon, kako se čini, pronašao novi klub. Za Kalinića se, kako doznajemo, založio i Niko Kranjčar, koji je svom novom/starom treneru Paulu Hartu preporučio Hajdukovog napadača kao potencijalno pojačanje. Pregovori Hajduka i Portsmoutha održat će se tijekom sutrašnjeg dana, a sve bi trebalo biti vrlo brzo dogovoreno.

Iako postoje informacije da su Portsmouthovi izaslanici već obavili prve razgovore s Matom Perošem u Splitu, Jako Andabak za Index je rekao da će se pregovori o transferu održati tek sutra. "Istina je, oni sutra dolaze na pregovore", potvrdio nam je najveći pojedinačni dioničar Hajduka Jako Andabak. "Mi smo tražili osam milijuna eura, a sad trebamo vidjeti što će oni reći", dodaje Andabak, ali daje naslutiti kako je Hajduk ipak voljan prihvatiti i nižu ponudu: "Znate i sami kako to u pregovorima ide".

Neslužbeno doznajemo kako je Portsmouth spreman izdvojiti 7,5 milijuna, a Kaliniću i njegovim zastupnicima od tog bi iznosa trebalo pripasti 25 posto. "Sutra ćemo sve znati", kaže Andabak, ali nema nikakve sumnje da je trakavica oko Kalinićevog transfera napokon završena.

Bit će to najviši transfer u Hajdukovoj povijesti! Podsjećamo, najveći dosadašnji Hajdukov transfer bila je prodaja Nike Kranjčara kojeg je također kupio Portsmouth. Za igrača koji je danas središnja figura njihove momčadi "mornari" su tada platili 4,5 milijuna eura, ali Hajduku je pripalo tek 300.000. Od Kalinićevog će transfera Hajduk zaraditi oko šest milijuna eura.

Ercegov optimizam sada je jasan

Podsjećamo da je Hajduk prije samo nekoliko dana bio spreman pristati na znatno manju ponudu. Real Zaragoza nudio je šest milijuna eura, ali problem je bio način otplate: Španjolci su željeli odmah dati dva milijuna, a ostatak isplatiti u ratama, ali Hajduk, kojem je potreban novac, nije na to želio pristati. Tomo Erceg tada je poručio kako nema razloga za zabrinjavanje jer je kraj prijelaznog roka još daleko, a sada je jasno kakvog je asa držao u rukavu.

Kalinić dolazi, Crouch odlazi

Klub Nike Kranjčara, naime, jedan je od rijetkih koji (više) ne mora strahovati od recesije. Prije samo nekoliko dana Portsmouth je kupio Sulaiman al-Fahim, građevinski mogul iz Dubaija i član upravnog odbora Abu Dhabi United Groupa koji je ranije preuzeo Manchester City. 31-godišnji Arapin je za 80 posto dionica kluba platio 60 milijuna funti, te odmah najavio ljetni šoping, s obzirom da su "mornari" u posljednjim mjesecima ostali bez desetak igrača (među kojima su i Glen Johnson, Sean Davis i Sol Campbell), a uskoro odlazi i Peter Crouch kojeg traže Tottenham, Fulham i Sunderland.

Prodajom engleskog reprezentativca Croucha bi Pompey trebao utržiti oko 12 milijuna eura, tako da im odšteta za Kalinića neće teško pasti. Odlaskom Croucha stvorit će se velika rupa u napadu "mornara", a u Kaliniću su očito pronašli idealnu zamjenu s obzirom da se radi o igraču relativno sličnog profila. Ukoliko dogovor već sutra bude finaliziran, Kalinić će se vjerojatno odmah zaputiti u Englesku, bez obzira što ga je Ante Miše uvrstio u zapisnik za predstojeće utakmice europskih pretkola.

Problem radne dozvole

Jedini problem koji bi se mogao pojaviti oko Kalinićevog transfera je dobivanje radne dozvole, koja je potrebna da bi igrač mogao nastupati za premierligaški klub. Radna dozvola dobiva se kroz nastupe u reprezentaciji, a mogu je dobiti oni igrači koji su tijekom posljednje dvije godine nastupili u 75 posto utakmica nacionalne momčadi. Sasvim je jasno da Kalinić, koji je za reprezentaciju upisao samo tri nastupa u službenim utakmicama, taj uvjet ne ispunjava.

Kalinić je za reprezentaciju debitirao 24. svibnja u Rijeci u prijateljskoj utakmici protiv Moldavije, kada je umjesto Budana ušao u 62. minuti. U službenim utakmicama nastupao je samo dva puta: protiv Poljske na Europskom prvenstvu i u kvalifikacijama za SP protiv Andore 1. travnja ove godine. Oba puta je ušao kao zamjena za Ivana Klasnića, što znači da u cijelom svom reprezentativnom stažu ima manje od 90 minuta igre!

No, i taj je problem moguće zaobići, a Portsmouth vjerojatno ne bi ni slao ponudu da ne misli kako je moguće ishoditi radnu dozvolu. Uvjete za englesku radnu dozvolu nije, na kraju krajeva, zadovoljavao niti Eduardo da Silva, ali Wenger mu je ipak osigurao pravo nastupa u žalbenom postupku. Sličan je bio i nedavni slučaj 26-godišnjeg srpskog reprezentativca Nenada Milijaša, koji je iz Crvene Zvezde prešao u redove novopečenog prvoligaša Wolverhamptona. Milijašu je dozvola najprije odbijena, ali na žalbenom postupku 3. srpnja mu je komisija sastavljena od predstavnika Engleskog nogometnog saveza, njihove Udruge prvoligaša i Udruge profesionalnih nogometaša ipak odobrila dozvolu nakon što se za njega založio izbornik Srbije Radomir Antić.

Nema nikakve sumnje da će i Slaven Bilić rado podržati Kalinića ukoliko to bude potrebno, a našem nogometašu bi trebalo biti još lakše dobiti dozvolu, s obzirom da se radi o igraču koji je u siječnju napunio 21. godinu. Naime, prilikom kupnje igrača mlađih od 23 godine engleski klubovi uvijek se mogu pozvati na stavku "posebnih talenata" za koje se kod dodijele radnih dozvola često napravi iznimka od propisa.

Pročitajte više