Rukomet

ANKETA Tko je najveći rukometaš svih vremena?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

FRANCUSKI rukometaši u Tokiju su osvojili naslov olimpijskog prvaka, treći u svojoj povijesti, pobjedom protiv Danske 25:23. Francuska je tako postala prva reprezentacija u povijesti koja se triput okitila zlatom na olimpijskim igrama. Prva dva osvojila je u Pekingu 2008. godine i Londonu 2012. godine. Ima i broncu iz Barcelone te srebro iz Rija.

Neizostavan dio svake od francuskih zlatnih momčadi i jedan od glavnih igrača reprezentacije već 19 godina je Nikola Karabatić, koji je na ovim Igrama uz suigrače Abaloa i Guigoua postao jedini rukometaš koji je osvojio medalje na četirima uzastopnim olimpijskim igrama. Čovjek koji je triput proglašen najboljim igračem svijeta sada ima još jedan dodatan argument u raspravi o tome tko je najveći rukometaš svih vremena. Uz tri olimpijska naslova, ima i po tri naslova kako klupskog tako i reprezentativnog europskog prvaka, a pet je puta osvojio svjetsko prvenstvo.

Jedan od najvećih konkurenata svakako mu je Ivano Balić, rukometni virtuoz, dirigent igre hrvatske reprezentacije 2000-ih i ranih 2010-ih godina i dvostruki najbolji igrač svijeta. Tu su još i trofejni rusko-španjolski reprezentativac Talant Dušebajev, također dvaput proglašavan najboljim igračem svijeta, i Šveđanin Magnus Wislander, kojeg je IHF imenovao najboljim rukometašem 20. stoljeća.

Ne smijemo zaboraviti ni Mikkela Hansena, olimpijskog i dvostrukog svjetskog prvaka s Danskom i jedinog čovjeka uz Karabatića koji je tri godine bio najbolji igrač svijeta, a ni Veselina Vujovića, koji je u prvoj IHF-ovoj dodjeli 1988. proglašen najboljim rukometašem godine.

Svakako moramo spomenuti i legendarne vratare Francuza Thierryja Omeyera i Rusa Andreja Lavrova, koji također ima tri zlata s olimpijskih igara i to s tri različite reprezentacije - Sovjetski Savez, ZND i Rusija. U anketu smo uvrstili i Makedonca Kirila Lazarova, najboljeg strijelca u povijesti Lige prvaka i čovjeka koji drži brojne rekorde svjetskih i europskih prvenstava, te Jacksona Richardsona, Francuza koji je bio idol Ivanu Baliću i jedan od najboljih rukometaša 90-ih godina.

U anketi smo uvrstili igrače koji su igrali nakon 1988. godine i prve nagrade za najboljeg rukometaša godine.

 

Pročitajte više