Atmosfera kakva se ne pamti na tribinama u BiH. Navijačima su se klanjali i suparnici

Foto: Damir Hajdarbašić/fkzeljeznicar.ba

NOGOMETAŠI Željezničara remizirali su na Grbavici protiv Dinama iz Minska 2:2 u susretu 1. pretkola Konferencijske lige. Gosti su vodili 2:0 nakon golova Ivana Bakhara u 41. minuti i Vladislava Morozova u 50., a onda je Željezničar kasnim golovima osigurao remi. Golove u 85. i 91. minuti zabio je Dženan Haračić.

Utakmicu na rasprodanoj Grbavici, na koju je svih 13 tisuća gledatelja došlo odjeveno u plavo, obilježila je nevjerojatna atmosfera koju su napravili domaći navijači te su upravo oni najzaslužniji za Željin povratak. Navijači, koji su od prošle sezone i glavni sponzor kluba, u posljednjih deset minuta doslovno su nosili igrače koji od umora više nisu mogli ni stajati na terenu. S druge strane, Bjelorusi su se u takvoj atmosferi pogubili i primili dva gola. 

Tradicionalno je utakmica otvorena pjevanjem Grbavice, ratne pjesme o dijelu gradu u kojem se nalazi stadion i koji je tijekom posljednjeg rata bio pod okupacijom srpskog agresora. Bjeloruski igrači ostali su toliko fascinirani zborskim pjevanjem cijelog stadiona da su na kraju pjesme zapljeskali domaćim navijačima.

Manijaci, najvatreniji navijači Željezničara, pripremili su tri koreografije. Prvu s plavo-bijelim zastavicama na svim tribinama, drugu posvećenu sebi, navijačkoj skupini "koja garantira ludilo", i treću sa simbolom cvijeta Srebrenice, posvećenu godišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 11. srpnja 1995. godine. 

Nakon utakmice se i gostujući trener Vadim Skripčenko naklonio navijačima Željezničara, šesterostrukog prvaka Bosne i Hercegovine. "Jako dobra atmosfera, sjajni navijači. Znali smo da suparnici imaju veliku podršku navijača. Hvala vam za ovu atmosferu."

Odluka o tome tko ide u sljedeću fazu natjecanja će pasti za tjedan dana, kada klub iz Bosne i Hercegovine gostuje u Azerbajdžanu. Domaćin će biti Azersun Arena, s obzirom na to da Dinamo zbog podrške Bjelorusije ruskoj agresiji na Ukrajinu utakmice ne može igrati na svom stadionu.

Pročitajte više