Austrijanci blatom na svjetske prvake

PRVE reakcije Marija Ančića, koji je sa ljevorukim Ivanom Cerovićem prvi iskušao teren u Unterpremestattenu, bile su negativne, ali posve očekivane. Blato koje nam Austrijanci spremaju najsporije je na svijetu, pa je nakon nekoliko dana urgirao i portuglaski sudac Jorge Diaz.

Još za vrijeme trajanja Zagreb Indoorsa naš izbornik i prvi reket Ivan Ljubičić stalno je spominjao teren zbog kojeg bi u Grazu mogli imati malih problema. Tada je Ljubo te probleme prikazao kao neznatne, no došavši u Graz, naglo je promijenio izraz lica.

Temperatura u balonu bila je snižena do krajnjih granica, po blatu se treniralo u jaknama, a Austrijanci su marljivo nasipali novu zemlju. I potom je zalijevali!

Kako bi teren što više usporili, a time svojoj momčadi udahnuli život uoči dolaska Davis Cup heroja, organizatori su otišli toliko daleko, da je reakcija nadležnih bila samo pitajne trenutka. Vrhovni sudac Diaz, došavši na mjesto događaja, naredio je da se balon zagrije te da se ispune svi uvjeti, neophodni za odigravanje mečeva.

Istina, daleko je sve to od standarda Davis Cupa, ali što tek reći na svlačionice koje su "složene" u kontejnerima!

O austrijskim namjerama da blatom zaustave naše tenisače raspisali su se i strani mediji, od kojih je nizozemski Lawn tennis news bio najkonkretniji.

"Austrijanci su kao podlogu, naravno, postavili zemlju, koja im može donijeti koliku-toliku prednost u ogledu s Hrvatima. Spora zemlja možda će utjecati na sjajan servis hrvatskih tenisača i njihovu agresivnost, no nema govora da će im oduzeti ulogu favorita. Izbornik i prvi reket Ivan Ljubičić ove sezone izgubio je samo jedan meč, uz dva osvojena naslova." - piše nizozemski list.

S Austrijom smo se dosad susreli sva puta, od čega je nama pripala pobjeda u Puli 2001. godine, a Austrijancima 1997. u Grazu. Ipak, ovo je prvi put da se dvije nacije susreću unutar Svjetske skupine.

Danas s početkom u 12 sati održat će se ždrijeb mečeva, no već je poznato da, prema pravilima, u petak, u singleu, igraju najbolje rangirani tenisač domaćina i drugi reket gostiju, te obratno. Ančić, će dakle igrati protiv Juergena Melzera, a Ljubičić protiv Maracha ili Koubeka.

Kako Index doznaje od izvršne direktorice HTS-a Marine Mihelčić najnovijih informacija o podlozi nema, a i ona sama je tek na putu za Graz, pa nema vijest iz prve ruke. No, naši igrači tvrde kako je stanje puno bolje negoli je to bio slučaj u nedjelju, stoga nam preostaje pričekati rezultate ždrijeba i naravno, pokazati Austrijancima da nema tog blata u kojem naši heroji mogu zaglaviti.

D.R.

Pročitajte više