Austrijski nogometaš stoljeća: Prigrlimo ulogu autsajdera da skinemo Hrvatsku i Njemačku!

HERBERT PROHASKA ima opasno dobar plan za prolazak Austrije u četvrtfinale Eura: "trebamo se postaviti kao autsajderi, razmišljati pozitivno i iskoristiti prednost domaćeg terena".

Austrijski nogometni velikan, kojeg su za igračke karijere u bečkoj Austriji, Interu i Romi resili brčići i kovrčave loknice i koji je za svoju zemlju nastupao na dva svjetska prvenstva kao igrač (1978, 1982), a 1998. u Francuskoj vodio Austriju kao izbornik, je prilično skeptičan u pogledu šansi njegove reprezentacije, ali ne gubi nadu:

"Pobjeda nad Hrvatskom donosi veliku euforiju"

"Teoretski, imamo najmanje šansi u našoj skupini, ali zašto bismo se bojali? Odlučujući meč će biti onaj protiv Hrvatske. Ako tu pobijedimo, nastati će velika euforija", predviđa Prohaska.

"Ako pak izgubimo, pritisak će biti visok, jer si ne možemo priuštiti da poslije toga ponovo izgubimo. Uvjeren sam da Austrija neće potonuti, iako je pritisak ogroman. Mislim da su jedine reprezentacije koje se mogu osramotiti one velikih nogometnih nacija - poput Italije, Njemačke ili Francuske - a ne Austrija", skida veliki pritisak sa austrijskih pleća Prohaska.

Uloga autsajdera koje će svi pobijediti - prednost Austrije

Besprijekoran rad obrane i iskorištavanje protunapada, kao i činjenica što su autsajderi - je ono što će pomoći Austriji i uznemiriti protivnike, uvjeren je Prohaska: "Naši suparnici u skupini govore kako nas moraju pobjediti da uđu u četvrtfinale i to će nam definitivno pomoći", govori Prohaska ono što svi članovi naše reprezentacije papagajski ponavljaju.

Čekamo austrijskog Schillacija

Proslavljeni igrač i trener (koji je sa kormila austrijske reprezentacije otišao nakon ponižavajućeg poraza 0:9 od Španjolske) na osnovu svog bogatog iskustva na SP-ima govori kako je najveća draž velikih natjecanja što često izrode neočekivane heroje: "Tko bi rekao da će na Svjetskom prvenstvu u Italiji '90, Toto Schillaci biti prvi strijelac?", potkrijepio je svoju tvrdnju.

"Nadajmo se kako će Andreas Ivanschitz, Martin Stranzl, Sebastian Prödl, Erwin Hoffer i Stefan Maierhofer biti iznenađujuće zvijezde turnira, iako Austriji za proboj u četvrtfinale neće biti dovoljna samo jedna fantastična predstava, nego dvije ili možda čak tri, a to je veoma teško", upozorio je Prohaska.

Z.A.

Pročitajte više