RASIZAM U BUGARSKOJ

Balakov je sinoć bio jednako sramotan kao majmuni s tribina

Foto: EPA-EFE

BUGARSKI ministar sporta Krasen Kralev žurno je i ljutito izletio sa stadiona Vasil Levski nakon poraza 6:0 od Engleske u kvalifikacijama za Euro 2020.

Rezultat ga je najmanje brinuo. Bugari su, kako je nakon utakmice precizno opisao legendarni Dimitar Berbatov, od Engleza udaljeni kao nebo od zemlje i najgora su reprezentacija svoje skupine.

Kralev je ostao utučen zbog hukanja engleskim tamnoputim igračima zbog čega je hrvatski sudac Ivan Bebek dvaput prekidao utakmicu, znajući da je žestoki rasizam znatno natukao njihovu ideju organizacije Europskog prvenstva 2028. ili 2032. godine.

Naime, Bugari uskoro putuju u Bukurešt uoči ždrijeba Eura kako bi UEFA-i prezentirali ideju organizacije turnira s Rumunjima, Grcima i Srbima, piše bugarski Dnevnik. 

Pritom sinoćnje nemile scene iz Sofije, baš kao i engleski mediji, naziva sramotom za Bugarsku.

No još je sramotnije ponašanje bugarskog izbornika Krasimira Balakova koji "nije čuo" hukanje majmuna s tribina.

Nakon što je spomenute majmune spiker putem razglasa dvaput zamolio da prestanu raditi gluposti, domaći kapetan Ivelin Popov na poluvremenu je otišao do tribine gdje su bili smješteni navijači odjeveni u crno te ih zamolio da prestanu.

On je, da odmah podcrtamo, čuo hukanje. Ali...

"Ivelin je vjerojatno otišao razgovarati s njima jer su bili nezadovoljni načinom na koji je reprezentacija igrala", objasnio je bivši trener Hajduka i jedan od najvećih bugarskih nogometaša svih vremena.

Balakov je, valjda s očajničkom idejom vatrogasca i zaštitnika bugarskih ambicija sljedećeg desetljeća, htio spasiti stvar. 

"Nisam čuo rasističke uvrede o kojima pričate, ali sam vidio da je sudac prekidao utakmicu. Moram istaknuti da su i engleski navijači vrijeđali naše, a vikali su i za vrijeme naše himne", sipao je besmislice, koje time nisu prestale:

"Da budem iskren, nikad nam se ovo nije dogodilo. UEFA prijeti sankcijama zbog organizacije koja je zabranjena bugarskim zakonom, a ne zbog rasizma. Ako se pokaže da je zaista bilo takvih uzvika, unaprijed se ispričavam, ali kod nas ranije doista nije bilo takvih događaja."

Dakle, Balakov tvrdi da utakmica nije prekidana zbog zakonom zabranjene navijačke skupine koju nije imenovao te da se u Sofiji, u ponedjeljak navečer, nisu čuli nikakvi rasistički uzvici, bez obzira na to što su engleski nogometaši obraćanjem Bebeku htjeli prekinuti utakmicu.

Čak i ako se jesu čuli, čuli su se malo, ako pitate jednog bugarskog novinara. On je kratko prekinuo Southgateovu presicu na kojoj je engleski izbornik naglašeno govorio o rasizmu.

Rasizma, eto, neki Bugari tvrde, nije bilo. Ili barem ne previše da se pravi drama, iako su slične probleme Bugari imali i prije osam godina kad su ugostili istu reprezentaciju te, kao i sinoć, nacistički salutirali.

Balakov tu ne vidi problem, naprotiv. Pa Englezi su, kaže bugarski izbornik, prvi izazvali probleme u Sofiji, a nedužni i isprovocirani Bugari su dali svoj odgovor. 

Majmunski odgovor.

U međuvremenu, bugarski premijer Bojko Borisov zahtjeva ostavku Borisa Mihajlova, predsjednika bugarskog nogometnog saveza...

 

Pročitajte više