raspad superlige

Barcelona prekinula šutnju: Superliga je nužnost

ŠUTNJA Barcelone o Superligi i njenom (barem trenutnom) raspadu konačno je gotova. Oglasio se predsjednik povratnik Joan Laporta.

"Nastavit ćemo dijalog s Uefom"

On je vođa jednog od samo tri kluba koji su ostali uz projekt. Ostali su Real i Juventus. Superligu je napustilo čak devet osnivača i to u roku od samo tri dana nakon objave njenog pokretanja. "Apsolutno je nužno da veliki klubovi izraze svoj stav oko raspodjele dobiti. Podržavamo nacionalne lige i nastavit ćemo dijalog s Uefom", izjavio je Laporta za TV3.

"Veliki klubovi doprinose najviše pa toliko moraju i dobivati zauzvrat"

"Mi nastupamo trezveno i mudro. Superliga je nužnost, ali njeni članovi će na kraju imati posljednju riječ. Veliki klubovi doprinose najviše i shodno tome moraju sudjelovati u raspodjeli dobiti. Superliga mora biti atraktivno natjecanje, zasnovano na sportskim zaslugama. Otvoreni smo za dijalog s Uefom. Mislim da ćemo se sporazumjeti. Trebamo više resursa kako bismo napravili show, a Superliga bi to bila."

"Superliga i dalje živi"

Laporta je ovako odgovorio na pitanje zašto ne odustaje od Superlige nakon što je to napravilo čak devet od 12 klubova: "Neki klubovi su bili izloženi pritiscima, ali prijedlog da se priključe Superligi i dalje postoji, a samim tim i taj projekt i dalje živi. Investicije u njega su jako važne, a plaće iznimno visoke i sve to mora biti uzeto u obzir, kao i sportske zasluge."

Zašto je Laporta pomirljiv i sklon kompromisu s Uefom?

Premda je Laporta izrazio vjeru u opstanak Superlige iako je ekspresno ostala bez tri četvrtine osnivača, ovom prilikom bio je izrazito pomirljiv i, kako je više puta naglasio, sklon kompromisu s Uefom, čiju bi Ligu prvaka novo natjecanje praktično uništilo. Takav njegov stav je jasan. Premda su Uefa i Superliga praktički sukobljene strane u ratu za milijarde od nogometa, Uefin predsjednik Aleksander Čeferin istaknuo je da ga je Laporta najmanje razočarao od svih bjegunaca u Superligu:

"Do neke mjere svi su me razočarali, ali moram reći da me Barcelona ipak najmanje. Laporta je na poziciju predsjednika Barcelone izabran nedavno i razgovarao sam s njim dva ili tri puta. Bio je pod ogromnim pritiskom zbog loše financijske situacije koja ga je dočekala u klubu. Nije on kriv što je situacija takva i očito je bio pod velikim pritiskom da pronađe novac. Ipak, kao lukavi pregovarač osigurao je način da Barcelona izađe iz tog projekta ako navijači budu protiv."

Pročitajte više