Barcin promašaj i preporođeni europski prvak velika je želja Tottenhama

Foto: Getty Images / Guliver Image

BILO je to ljeto 2016. godine. Barcelona i Real vodili su veliku borbu za tadašnjeg veznjaka Valencije i svježeg europskog prvaka s Portugalom. Na kraju je pobijedila Barca pa je Andre Gomes 21. srpnja postao igrač katalonskog kluba u transferu vrijednom 35 milijuna eura, plus 20 milijuna mogućih bonusa. Trebao je osvježiti vezni red jedne od najboljih momčadi na kontinentu, a na kraju je razočarao.

>>> Barcelonin igrač priznao: "Život mi se pretvorio u pakao, bilo me je sram hodati ulicom"

Odigrao je 78 utakmica i zabio tri gola, uz četiri asistencije.

Na prvi pogodak čekao je sve do ožujka 2017., kada je zabio baš Valenciji, a Marca ga je u anketi proglasila najvećim promašajem sezone. Vrijeme je prolazilo, Gomes je bio sve dalje od startnih 11, a potom i od ulaska s klupe. Sve je to psihički loše utjecalo na njega pa su krenule i ozljede, a odlazak s Nou Campa postao je praktički jedini spas za njegovu karijeru. 

Embed from Getty Images

I onda se prošlog ljeta javio Everton, posudio ga za 2,2 milijuna eura, a 25-godišnji igrač u 27 mečeva za klub iz grada Beatlesa upisao jd 27 nastupa, uz gol i dvije asistencije. Zbog ozljede je debitirao tek 21. listopada protiv Crystal Palacea, a jedini pogodak zabio je 2. veljače protiv Wolverhamptona. Međutim, po strani statistika, Gomes je iz utakmice u utakmicu bio sve bolji pa je momčad s Goodisona postala nezamisliva bez njega na sredini terena.

Ipak, unatoč dobrim nastupima, Barca, s kojom ima ugovor do ljeta 2021, nije ga zainteresirana vratiti, a čini se da ni igrač ne pati za Katalonijom. Naprotiv. Želi ostati u Premiershipu, gdje je očigledno pokazao da i nije baš takav promašaj kakav je ispao u dresu Blaugrane. Njegova trenutačna cijena iznosi oko 35 milijuna eura. I dok Everton razmišlja što napraviti, u akciju se, prema pisanju Daily Stara, uključio - Tottenham.

Londonski klub nije doveo pojačanje cijelu vječnost zbog izgradnje novog stadiona vrijednog milijardu eura, ali bi baš Gomes mogao prekinuti taj post. Tottenham je spreman ponuditi Barceloni baš spomenutih 35 milijuna eura za portugalskog veznjaka, kojeg trener Mauricio Pochettino jako cijeni još iz vremena dok je igrao u Valenciji. Argentinski strateg je kao branič dugo godina igrao za Espanyol i ima iskustva s igračima iz La Lige.

Naravno, u cijeloj priči pita se i Everton koji ima dobre odnose s Barcelonom (kupili od nje Lucasa Dignea za 20,2 milijuna eura) te bi mogao dobiti neku vrstu popusta nakon isteka posudbe.

No na kraju će odlučiti sam igrač i ako stigne ponuda Tottenhama, teško će je odbiti s obzirom na to da mu to garantira povratak u Ligu prvaka. Naravno, ako je Hotspursi izbore na kraju u paklenoj konkurenciji s Chelseajem, Arsenalom i Manchester Unitedom. 

 

Pročitajte više