Barić pozvao Hrmana, Stanić okončao reprezentativnu karijeru

IZBORNIK hrvatske nogometne reprezentacije Otto Barić objavio je danas popis reprezentativaca za kvalifikacijsku utakmicu protiv Estonije, koja se igra u Tallinnu 11. lipnja.

Na popisu, na kojem se nalazi 21 igrač, nema značajnijih novina.

S popisa su izostali Igor Tudor, Mario Stanić i Anthony Šerić. Tudor ne može nastupiti zbog žutih kartona.

Veznjak Chelsea Mario Stanić, kako je objasnio na konferenciji za novinare glavni tajnik HNS-a, izjasnio se za okončanje reprezentativne karijere. Stanić je, dodao je Zorislav Srebrić, zbog toga nedavno došao u Savez te je o svojoj odluci razgovarao s čelnicima HNS-a i izbornikom Barićem.

To znači da je prijateljski susret protiv Švedske, 30. travnja u Stockholmu, bila posljednja Stanićeva utakmica u kockastom dresu. Tijekom devet godina Stanić je skupio skoro 50 nastupa u nacionalnom dresu i bio je standardni reprezentativac u najvećim uspjesima Hrvatske (četvrtfinale EP-a 1996. i treće mjesto na SP-u 1998.).

Očekivalo se da će na popisu biti veznjak Brescie Anthony Šerić, koji je vrlo dobro odigrao protiv Švedske. No, izbornik se, dvojeći između Šerića i Danijela Hrmana, odlučio za igrača Varteksa.

"Za Estoniju mi na lijevoj strani treba netko tko igra ofenzivnije. Zato sam se i odlučio za Hrmana. No, to ne znači da ne računamo na Šerića. On je i dalje u našim kombinacijama", objasnio je Barić.

Uz Hrmana, novo ime na popisu je napadač Kaerntena Marijo Marić, kojeg nije bilo na posljednje tri "reprezentativne akcije", protiv Belgije, Andore i Švedske.

Na popisu se nalazi i branič Bayerna Robert Kovač, iako je njegov nastup zbog ozljede prepona neizvjestan.

Susret protiv Estonije 11. lipnja u Talinnu (18 sati) mogao bi biti odlučujući za plasman na EP 2004. Hrvatskoj treba pobjeda protiv protivnika, koji ju je neugodno iznenadio na početku kvalifikacija odigravši 0:0. Nedavno su isto Estonci učinili i Bugarima, vodećoj reprezentaciji u našoj skupini.

"Reprezentacija koja u susretima protiv Hrvatske, Bugarske i Belgije primi samo jedan gol (od Belgije), i to zbog greške vratara, vrijedna je respekta", istaknuo je izbornik.

Barić je danas još jednom apelirao da se uzvratna utakmica finala Kupa Hrvatske između Hajduka i Uljanika odigra dan ranije od predviđenog. Naime, uzvrat bi se trebao igrati u srijedu, 4. lipnja, pa bi se Srna, Rapaić i Pletikosa mogli priključiti reprezentaciji tek u petak.

Inače, reprezentativci se počinju okupljati u utorak, 3. lipnja, a dan kasnije već će trenirati u Čatežu.

vratari: Stipe Pletikosa (Hajduk), Tomislav Butina (Dinamo Zagreb),

braniči: Dario Šimić (AC Milan), Josip Šimunić (Hertha), Boris Živković (Bayer Leverkusen), Stjepan Tomas (Como), Robert Kovač (Bayern), Mario Tokić (GAK)

vezni: Dario Srna (Hajduk), Giovanni Rosso (Maccabi Haifa), Niko Kovač (Bayern), Milan Rapaić (Hajduk), Jerko Leko (Dinamo Kijev), Marko Babić (Bayer Leverkusen), Danijel Hrman (Varteks)

napadači: Ivica Mornar (Anderlecht), Dado Pršo (Monaco), Ivica Olić (Dinamo Zagreb), Tomislav Marić (Wolfsburg), Marijo Marić (Kaernten), Boško Balaban (Dinamo Zagreb).

Pročitajte više