Premier liga uvodi ograničenja u potrošnji klubova po uzoru na američke sportove?

Foto: Profimedia

NA SASTANKU predstavnika klubova engleske Premier lige održanom u ponedjeljak većina klubova glasala je za uvođenje mjera koje bi ograničile potrošnju na igrače, a samo su Manchester United, Manchester City i Aston Villa glasali protiv, dok je Chelsea ostao suzdržan. Klubovi su ovime ovlastili predstavnike lige na pripremu dokumentacije, sljedećih mjesec dana će se usuglasiti detalji, a odluka bi trebala biti potvrđena na sljedećem sastanku u lipnju, na kojem će biti potrebno odobrenje 14 od 20 klubova.

Konkretno, paket mjera o kojima su klubovi raspravljali odnosi se na squad cost, odnosno na ukupne troškove momčadi koji uključuju plaće momčadi, amortizirane iznose transfera i plaćanja agentima. Prijedlog je da ukupni trošak ne bi smio prelaziti vrijednost koja je pet puta veća od one koju posljednjeplasirani klub lige zaradi od prava emitiranja i komercijalnih aktivnosti.

Uzmemo li za primjer Southampton, koji je prošle sezone bio posljednji i zaradio 121.1 milijun eura, dolazimo do granice od 605.5 milijuna eura. Od svih klubova u ovoj sezoni samo bi Chelsea prešao taj iznos jer se njegov squad cost procjenjuje na 630.3 milijuna eura, dok bi malo ispod granice bio Manchester City s 586 milijuna eura.

Odluka još nije konačna

Mjere bi se trebale početi primjenjivati u sezoni 2025./26. i koristit će se paralelno s prethodno izglasanom mjerom koja glasi da klub na svoj squad cost može potrošiti maksimalno 85% cijele zarade kluba (ili 70% ako igraju europska natjecanja, što je u skladu s pravilima UEFA-e).

To bi konkretno značilo da, ako je 85% sve zarade kluba veće od ograničenja po novim mjerama (pet puta više od prava emitiranja posljednjeg kluba lige), klub svejedno ne bi mogao trošiti više od trenutno projiciranih 605.5 milijuna eura po novim mjerama. S druge strane, ako je 85% sve zarade kluba manje od projiciranih 605.5 milijuna eura po novim mjerama, taj klub ne bi mogao trošiti više od 85% sve zarade na momčad, bez obzira na to što taj iznos ne bi prešao 605.5 milijuna eura.

Udruga profesionalnih nogometaša rekla je da će "pričekati da vidi dodatne detalje", ali inzistira na tome da su "uvijek bili jasni da će se protiviti svakoj mjeri koja bi postavila tvrdo ograničenje na plaće igrača". Odluka ne može biti donesena bez konzultacija s Udrugom nogometaša, a liga tvrdi da se ne radi o tvrdom ograničenju jer se ono povećava rastom prihoda lige. Liga kaže da će se daljnji detalji pravila razraditi nakon ekonomske i pravne analize, ostavljajući otvorenom mogućnost da klubovima bude dopušteno potrošiti više od dodijeljene brojke pod uvjetom da se to kompenzira prodajom igrača.

 

Pročitajte više