Benfica zove Mourinha: Znate li zašto je Portugalac napustio Stadion svjetlosti?

Foto: Getty Images

BENFICA planira angažirati Josea Mourinha (55), oduševljeno tvrde svi pouzdaniji portugalski mediji.

Benfica traži trenera, Mourinho prvi kandidat

S obzirom na nezadovoljavajući prvenstveni učinak ove sezone - četvrto mjesto sa sedam bodova manje od vodećeg Porta - Benfica je u četvrtak nakon tri i pol godine smijenila Ruija Vitorija.

Record, portugalski sportski dnevnik koji je naklonjeniji Sportingu nego Benfici, ističe da je Jose Mourinho već odbio Benficinu ponudu.

O Jogo, pak, naglašava da Mourinho sa svojim zastupnicima razmatra ponudu. Ne zanima ga novac, već uspjeh. Inzistira na jamstvima klupskog vodstva da znatna financijska sredstva uskoro uloži u momčad radi dugogodišnje kompetitivnosti u europskim natjecanjima.

Portugalski i europski div željan europskog trofeja

Benfica je ionako predominantna za nacionalne prilike. Najtrofejniji je portugalski klub s rekordnim osvajanjima i prvenstva (36), i kupa (26), i Liga kupa (7). 

Godinama joj je jedini rival Porto. U posljednjih deset godina Benfica (2010., 2014., 2015., 2016., 2017.) i Porto (2009., 2011., 2012., 2013., 2018.) naizmjenično se smjenjuju na vrhu portugalskog nogometa.

Uz Porto (1987., 2004.), Benfica je jedini portugalski klub koji je osvojio Ligu prvaka (1961., 1962.). U finalima je gubila 1963., 1965., 1968., 1988. i 1990. godine. U završnicama Europa lige, odnosno Kupa Uefe, gubila je još triput (1983., 2013., 2014.).

I to navodno zbog famoznog "Guttmannova prokletstva". Podsjetimo, Bela Guttmann s Benficom je osvojio dvije uzastopne titule europskog prvaka. Međutim, Mađar je 1962. godine, nakon druge europske titule, smijenjen jer je zatražio povišicu. U bijesu je na odlasku prokleo Benficu rekavši da klub u sljedećih 100 godina neće osvojiti nijedan europski trofej.

Svjesna gubitničke etikete, Benfica želi prekinuti europsko prokletstvo. I to s Joseom Mourinhom koji je 2004. godine u europske visine senzacionalno vinuo Porto.

Mourinhov povratak nakon 18 godina?

Predsjednik lisabonskog kluba Luis Filipe Vieira Ferreira već je pokrenuo kampanju kojom bi uvjerio Mourinha u povratak na Stadion svjetlosti.

Naime, Jose Mourinho trenersku karijeru započeo je u Benfici. Premda je za šefa struke - kao privremeno rješenje - imenovan u rujnu 2000., dužnosti je razriješen već u prosincu, nakon 11 utakmica.

Nakon što je u gradskom derbiju deklasirao Sporting (3:0) i pokazao djelić svoje trenerske genijalnosti, pokucao je na vrata klupske uprave. Samouvjereno je zatražio produljenje ugovora i povišicu.

Ondašnji novoizabrani predsjednik Manuel Lino Rodrigues Vilarinho, smatrajući da tada 37-godišnji Mourinho bunca, odbio je zahtjev. Koji dan kasnije, početkom prosinca 2000., Mourinho je podnio ostavku.

Ne zna se je li pritom i on na Benficu bacio prokletstvo.

Danas, kao i posljednjih dana, najčešće pitanje među navijačima i kroničarima portugalskog diva glasi - može li Benfica sanirati pogrešku počinjenu prije 18 godina?

Zvuči iluzorno, ali i moguće.

Pročitajte više