Regija

BiH - LIHTENŠTAJN 5:0 Rekordna pobjeda Prosinečkog, sukob navijača i policije

Foto: EPA

U PETOM kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo Bosna i Hercegovina je stigla do druge pobjede. U Zenici je s 5:0 pao Lihtenštajn. 

Gol na startu, zvižduci pa uraganskih posljednjih deset minuta 

Izabranici Roberta Prosinečkog sjajno su otvorili utakmicu i poveli već u 11. minuti. Prvi gol u dresu reprezentacije je zabio dinamovac Amer Gojak na asistenciju kapetana Edina Džeke. Nakon toga BiH je propuštala prilike (u jednom trenutku su se čuli i zvižduci nezadovoljnih navijača) sve do 80. minute, kada je Haris Duljević zabio deset minuta prije kraja. Džeko je pogodio u 86. minuti, dvije minute kasnije nakon lijepe akcije zabio je Edin Višća, a konačan rezultat svojim drugim golom postavio je Gojak. 

Ujedno je ovo najveća pobjeda Prosinečkog otkako je početkom prošle godine preuzeo reprezentaciju BiH.

Sukob navijača i policije zbog poruke na majici

Utakmicu u Zenici obilježio je i sukob navijača, domaćih BH Fanaticosa, i policije. Nakon što su policajci priveli jednog navijača zbog neprimjerenog natpisa na majici, ostali navijači su napustili stadion. U međuvremenu je privedeni navijač pušten i vraćen na stadion, ali to nije vratilo BH Fanaticose na tribine.

Finci čuvaju drugo mjesto

Ovom pobjedom BiH je skočila na treće mjesto, ali je u teškoj situaciji nakon što je Finska s 1:0 pobijedila Grčku i pobjegla Džeki i društvu na pet bodova na sredini kvalifikacija. Do kraja kvalifikacija Finci gostuju u BiH, gdje će u međusobnom okršaju braniti drugo mjesto koje vodi na Euro.

Vodeća Italija je nedodirljiva s 15 bodova.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više