Bilić: Englezi su definitivno favoriti

U RAZGOVORU za engleske medije Slaven Bilić demonstrirao je solidarnost među trenerima poručivši Englezima da moraju stati uz Stevea McClarena bez obzira na ishod utakmice protiv Hrvatske.

"McClaren je obavio dobar posao. Žao mi je zbog njega; iako ima izvrsne igrače, sreća ga nije pratila. Uoči svake utakmice ostao bi bez četiri-pet važnih igrača. Rooney, Terry, Ferdinand i Owen su van stroja. Žao mi je zbog toga, ali već sam odavno naglasio da je ovo najteža kvalifikacijska skupina", kazao je Bilić i dodao da je šteta što se na Euro mogu plasirati samo dvije reprezentacije.

"Gledao sam sve utakmice i mislim da Hrvatska, Engleska i Rusija zaslužuju igrati Europsko prvenstvo. Također, nijedna skupina nema tako jaku četvrtu i petu momčad kao što su Izrael i Makedonija", smatra Slaven Bilić.

Bilić ovdje nije ustao samo u McClarenovu obranu. Njegovo je mišljenje da svakom izborniku treba dati vremena jer voditi reprezentaciju puno je teže nego voditi klub s obzirom da se momčad rijetko okuplja.

"McClaren je dobar izbornik, igrači ga vole"

"U modernom nogometu, posebno velikim ekipama poput Engleske, nema dovoljno vremena. U velikom klubu treneru je potrebna godina ili dvije da složi momčad, a izbornicima reprezentacija potrebno je i više jer se nalazi s igračima pet ili šest puta godišnje. McClaren bi trebao nastaviti dalje, dobar je izbornik. To tvrdim jer je jasno da ga igrači vole i podupiru".

U srijedu će Bilić po drugi put odmjeriti snage s McClarenom. Prvi put iz tog je dvoboja izašao trijumfalno. "Nije to obračun McClarena i mene, jako malo ekipa može Wembley napustiti s tri boda. Bio bi to jedan od najvećih rezultata u našoj nogometnoj povijesti. Ako pobijedimo Englesku, ljudi će o toj utakmici pričati idućih 20 godina. Pokušat ćemo igrati svoj uobičajeni nogomet, to je izvrstan test za ovu momčad".

"Ne možemo garantirati da nećemo primiti gol"

Engleska je, priznaje Bilić, favorit u tom susretu, ali ne samo zato što se Hrvatska na Europsko prvenstvo već kvalificirala. "Nećemo biti pod pritiskom, ali ipak igramo za svoju zemlju na Wembleyju protiv jako dobrih igrača. Engleska je definitivno favorit, ali moramo biti samouvjereni i suprotstaviti se dobrom igrom. I bod na Wembleyju je sigurno dobar rezultat, ali ne možete igrati na bod. Dat ćemo sve od sebe da Hrvatsku predstavimo na najbolji mogući način. U London dolazimo odigrati ozbiljnu utakmicu, zadržati Engleze što dalje od našeg gola. Ali to je lako reći. U gostima protiv Engleske nitko nije favorit, tako da ćemo biti sretni s bodom, ali ne možemo garantirati da nećemo primiti gol. Velika je to utakmica, san je svakog nogometaša igrati na Wembleyju".

Bilić je još jednom izrazio svoje divljenje prema Izraelcima i pohvalio ih na pobjedi protiv Rusije. "Izraelu svaka čast. Dali su mi nadu ne samo u sport i nogomet, nego i općenito. Svima su pokazali da ih se ne može kupiti. Po novinama se pisalo kako će pustiti Rusiju da pobijedi, ali oni su pružili primjer cijelom svijetu. Tako se nogomet treba igrati", poručio je Bilić.

"Wembley je velika motivacija za naše dečke"

Hrvatska na Wembley dolazi nakon prvog poraza u kvalifikacijama, Kockasti nisu izgubili utakmicu još od Brazila i Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. U Skopju je odigran težak susret, koji je reprezentaciju iscijedio fizički i psihički. "Moramo se malo oporaviti jer je utakmica u Skopju bila jako čvrsta. Ali teren na Wembleyju je kao stvoren za nas, taj će ambijent jako motivirati naše dečke. I naravno, igrat ćemo svoj nogomet bez pritiska, sa saznanjem da smo se već kvalificirali", zaključio je Bilić. 

P.V.
Foto: H.P.

Pročitajte više