Bilićev eksperiment protiv Belgije: Hrvatska u 3-5-2 formaciji

NAKON neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska okreće novu stranicu. Momčad je osvježena nekim novim licima, a prijateljske su utakmice uvijek prilika da se isprobaju neke novotarije ili uigraju detalji.

Najveću novost večeras protiv Belgije Hrvatska će imati u rasporedu igrača. Naime, Slaven Bilić će danas posložiti momčad u 3-5-2 formaciju. Izbornik želi isprobati formaciju u kakvoj je igrao Ćiro Blažević i vidjeti kako će igrači reagirati u takvom sistemu.

Što se tiče sastava, nema iznenađenja, u Bruxellesu će istrčati najbolje što Hrvatska ima. Runje će biti na golu, a tri braniča bit će Ćorluka, Križanac i Šimunić. Vukojević će igrati zadnjeg veznog, na desnom krilu bit će Srna, na lijevom Pranjić. Srce veznog reda su Modrić koji će biti desno od Vukojevića i Kranjčar na lijevoj strani. Za golove su zaduženi Eduardo i Olić.

Najveći problem reprezentacije je lijevi bok za koji konkuriraju Pranjić, koji ne igra u Bayernu, i Čale koji se nije iskazao u dresu reprezentacije.

Što se tiče zdravstvenog kartona, Pletikosa, Jelavić i Petrić su ozlijeđeni. U tu kategoriju spada i Jurić, no teško je očekivati 34-godišnjeg veznjaka ponovno u reprezentaciji. Od "novih" lica tu su Lovren, Dujmović i Gabrić.

Igrači i stožer znaju da su zabrljali u prošlim kvalifikacijama i da se samo pobjedama mogu vratiti na stare staze. Večerašnja utakmice protiv Belgije je prvi korak prema tom cilju.

Inače, u prijateljskim utakmicama u ovom terminu mnoge reprezentacije isprobavaju alternativne taktike. Pogotovo se to odnosi na momčadi koje su se plasirale na SP, pa će tako, primjerice, Italija po prvi put eksperimentirati s taktikom 3-4-3.

Pročitajte više