Bitka za Francusku: Lyon s velikom prednošću putuje u Bordeaux

U PRVOJ utakmici četvrtfinala Lige prvaka koja se igrala na Gerlandu, Lyon je s 3:1 slavio protiv svojih francuskih rivala Bordeauxa.

> Olićev gol karijere: Bayern u sudačkoj nadoknadi preokrenuo vodstvo Manchestera

Domaćine je u vodstvo nakon deset minuta igre doveo Argentinac Lisandro Lopez, da bi samo tri minute kasnije danas odlični gosti izjednačili preko marokanskog reprezentativca Chamkha. Do kraja poluvremena vidjeli smo još u 32. minuti gol Bastosa, a konačnih 3:1 postavio je svojim drugim golom, ovaj put iz penala u 76., Lisandro.

 

Bordeaux najmanje ravnopravan, Lyon konkretniji

Sjajnu nogometnu predstavu večeras su pružila oba francuska kluba koja su opravdala plasman među elitno društvo osam najboljih momčadi Starog kontinenta. Gosti iz Bordeauxa imali su veći posjed lopte, u većini su susreta izgledali kompaktnije i organiziranije, no Lyon je pokazao zrelost i konkretnost. Njihov svaki izlet u šesnaesterac Carrassa gotovo bi uvijek donosio veliku opasnost za protivničku momčad što im je na koncu i donijelo veliku prednost uoči uzvrata.

Lloris spasio Lavove

Ne smije se zaboraviti niti sjajnog Lyonovog vratara Llorisa koji je u više navrata vadio nemoguće. Posebno spektakularne obrane vidjeli smo u 25. i 62. minuti. Najprije je čudesno skinuo udarac petom koji je sa samo nekoliko metara uputio Gouffran, da bi sličnu akrobaciju izveo i kada je sa iste udaljenosti sredinom drugog poluvremena tukao strijelac Chamakh.

 

Od samog se starta utakmice krenulo vrlo aktivno i ofenzivno na obje strane. Takva je igra uvjetovala relativno ranim pogotokom Argentinca Lisandra Lopeza koji je zabio za vodstvo Lyona u 10. minuti, kada je precizno opalio iskosa s desne strane, s desetak metara. Odmah nakon vodstva je Lyon imao šansu za 2:0, ali nije se dugo čekalo i na odgovor na drugoj strani. Marokanski napadač Marouane Chamakh je na asistenciju najboljeg gostujućeg igrača Gourcuffa izjednačio na 1:1.

Dva pogotka u uvodnih petnaest minuta potpuno su razgolitili obrane i na obje strane su se redale prilike. Ne možemo govoriti kako se nije igralo odgovorno u obrani, no obje momčadi su odlučili maksimalno riskirati u napadu, te su željeli pobjedu daleko više od branjena suparničkih napada. Bordeaux je ukupno imao 12 udaraca na suparnička vrata, Lyon 10 što je dokaz agresivne i napadačke igre oba sastava. Lyon je u 32. minuti poveo s 2:1 pogotkom Michel Bastos, na asistenciju bosansko-hercegovačkog igrača Miralema Pjanića, a bio je vrlo sličan onom prvom Lopeza.

Pobjeda na kraju mogla biti i veća

U nastavku je ritam donekle splasnuo makar je i dalje bilo dovoljno prilika za obje momčadi. No, Lyon se bolje snašao i u drugom dijelu, a u 77. minuti su dobili veliku priliku povećati prednost jer je gostujući igrač Chalme igrao rukom. Loptu je na bijelu točku postavio Lisandro Lopez, te je zabio za konačnih 3:1. Bio je to treći pogodak Lopeza ove sezone u Ligi prvaka. Na samom kraju je Lyon mogao i do četvrtog pogotka, no igrači Bordeauxa su jednu situaciju spasili izbijajući loptu s vlastite vratarske linije.

Liga prvaka, četvrtfinale (prva utakmica):

Lyon - Bordeaux 3-1 (Lisandro Lopez 10, 77-11m, Bastos 32 / Chamakh 14)

Pročitajte više