otišao nenad bjelica

Bjelicu je smijenio tragični gol u sudačkoj nadoknadi

Foto: EPA

NAKON 99 nastupa, dvije titule prvaka Hrvatske, titule u Kupu Hrvatske, plasmana u grupne faze Lige prvaka i Europske lige te povijesnog Dinamova europskog proljeća, prvog nakon 49 godina čekanja, Nenad Bjelica pozdravio se s Maksimirom.

Ugovor je danas sporazumno raskinut nakon sastanka koji je trajao tri i pol sata. Bjelica je imao ugovor još 15 mjeseci i trebao je u tom razdoblju zaraditi malo manje od dva milijuna eura. Dobit će oko milijun bruto. 

Sukob Zdravka Mamića i Bjelice počeo je nakon šokantnog ispadanja hrvatskog prvaka iz Lige prvaka u posljednjim minutama utakmice protiv Šahtara, a kulminirao je nakon što su Bjelica i igrači odbili rezanje plaća. Upravo je utakmica protiv Šahtara, pogodak duboko u sudačkoj nadoknadi, jedna od slika koja će se uvijek vezivati uz Bjelicu i uzrok svih daljnjih događaja i promjena u odnosu s Mamićem, baš kao što će se pamtiti i noć kada je uveo Dinamo u skupinu Lige prvaka. 

Bjelica je vodio Dinamo u 99 utakmica u svim natjecanjima. Ostvario je 71 pobjedu, 15 remija i 13 poraza uz gol-razliku 197:64. Ovi rezultati bili su dovoljni za dvije titule hrvatskog prvaka, titulu u Kupu Hrvatske, dvije titule u Superkupu, za jedno sudjelovanje u grupnoj fazi Lige prvaka i Europa lige, u kojoj je uspio stići i do osmine finala.

Svi usponi i padovi, hvalospjevi i kritike, gospodske manire i nekontrolirani izljevi bijesa koje je Bjelica bilježio u Dinamu, sada su arhivirani. Mi se prisjećamo po pet najgorih i najboljih trenutaka po kojima ćemo pamtiti jednog od najboljih trenera u Dinamovoj povijesti.

Prokleta sudačka nadoknada i usrani VAR

U nevjerojatnoj utakmici četvrtog kola skupine Lige prvaka, Dinamo je u 90. minuti imao prednost 3:1 za pobjedu vrijednu proljeća u Europi. Prednost koju je prosuo u sudačkoj nadoknadi.

Nakon toga izgubio je od Atalante i Manchester Cityja te se oprostio od Europe iako je bio na pragu povijesnog plasmana u osminu finala Lige prvaka.

Bjelica je nakon susreta protiv Šahtara bio bijesan na suce jer nisu gledali snimku trećeg gola koji su postigli Ukrajinci. Samo su poslušali upute iz VAR sobe i dosudili penal.

"Ako ne žele gledati to, što će nam taj VAR? Ja uvijek govorim da je VAR obično sranje! Ubija emocije, ubija igru. To je cirkus. Pogledajte koliki je cirkus u Engleskoj. U Italiji je tek najveći cirkus! I dalje se tumačenje spornih situacija svodi na interpretaciju. Čemu onda to? Ukinite onda VAR! Ja sam apsolutno protiv VAR-a, on ubija emocije, ubija nogomet", urlao je Bjelica nakon susreta.

Poraz od Rijeke u finalu Kupa

Rijeka je u fantastičnom finalu Hrvatskog kupa u Puli golovima Čolaka, Halilovića i Kvržića pobijedila Dinamo 3:1 i došla do pete titule u ovom natjecanju.

Bjelica je tako propustio priliku da obrani duplu krunu u Hrvatskoj, a nakon utakmice čestitao je protivniku.

"Prije svega čestitke Rijeci na pobjedi, zasluženo su pobijedili jer su iskoristili svoje šanse. Mi nismo svoje iskoristili, a bolje šanse od jedanaesterca nema. Da smo to zabili, vjerujem da bismo pobijedili", rekao je Bjelica nakon poraza u kojem je Dinamo propustio iskoristiti penal koji je izveo Dani Olmo.

Novi poraz od Rijeke u Kupu

Rijeka je početkom veljače pobijedila Dinamo 1:0 na Rujevici i prošla u polufinale Kupa. Jedini gol na utakmici zabio je Antonio Čolak. Utakmica je bila na rubu regularnosti jer je puhao jak vjetar pa obje momčadi nisu mogle spojiti pet kvalitetnih dodavanja.

"Zaslužena pobjeda Rijeke, napravila je jednu grešku manje nego mi. To je bila utakmica u kojoj je isključivo ekipa koja manje griješi mogla dobiti, ovo su bili teški uvjeti, a Rijeka se bolje snašla. Ovo je bilo sve samo ne nogomet, ali eto, valjda je to regularno. To ipak nije alibi, čestitke njima. Napravili su jednu pogrešku manje od nas i zasluženo pobijedili", rekao je Bjelica.

Gorica i prvi izljevi bijesa

Nakon poraza od Rijeke uslijedio je domaći susret u prvenstvu protiv Gorice. Dinamo je slavio 2:0, a golove je postigao u posljednjih 20 minuta susreta. Bjelica je tijekom susreta bio vidno nervozan i psovao je suce.

"Objasni mi! Objasni mi! Ne možeš mi objasniti zato što ne znate, zato mi ne možete objasniti! Jebem vam sunce da vam jebem!" bile su njegove riječi tijekom susreta.

Ovakvi postupci ukazivali su da u Dinamu nije sve u najboljem redu. Na otvaranju polusezone ispali su iz Kupa i vidjelo se da ozračje nije najbolje.

Osijek i najgore lice Bjelice

Ako je bijes protiv Gorice ukazivao na nešto loše, onda je derbi protiv Osijeka to potvrdio. Bjelica je s Dinamom gostovao u svom gradu gdje je poražen 1:0. O sucima se pričalo i prije susreta, a tijekom susreta i nakon njega zbila se prava drama.

Bjelica je ponovno psovao suce i zbog toga je zaradio suspenziju, a onda se posvađao i s novinarima.

U zapisniku nakon susreta navedeno je da je Bjelica sucu Zebecu rekao: "Pička vam materina, jebem vam mater na vašem suđenju! Prepali ste se domaćina, zato tako i sudite."

Potom je na konferenciji za medije bijes iskalio i na medijima.

"Što da vam pričam kad vi sve znate? Ajde, brate mili", bahato je Nenad Bjelica odbrusio novinarima i napustio konferenciju za medije u Gradskom vrtu nakon poraza.

Pobjeda nad Fenerom

Prva velika pobjeda na Dinamovoj klupi bila je ona u 1. kolu grupne faze Europa lige kada je na Maksimiru pao Fenerbahče. To je ujedno bio i pokazatelj da Bjelica može napraviti veliki rezultat. Dinamo je slavio 4:1 i pokazao da može izboriti jedno od prva dva mjesta u grupi s Fenerom, Anderlechtom i Spartak Trnavom.

Već tada Bjelica je bio siguran da Dinamo može još više od toga. I bio je u pravu.

"Svi su bili sjajni, a Stojanović je odigrao utakmicu života. Većina naših igrača bili su perfektni, ali ima tu još prostora za napredak. Ima i onih koji nisu igrali", rekao je Nenad Bjelica nakon velike pobjede.

Rušenje Anderlechta u gostima

Da Fenerbahče nije bio plod slučaja, Bjelica je pokazao svladavši Anderlecht u gostima 2:0 u 2. kolu grupne faze Europa lige. Ponovno je oduševio smirenošću u izjavama nakon utakmice.

"Ja bih apelirao na vas, vi kreirate čvrstu atmosferu i da budemo svi skupa čvrsto na zemlji. Moramo biti koncentrirani na sljedeću utakmicu, to je Spartak Trnava gdje ćemo, naravno, ići na pobjedu. Kažem, mediji mogu pridonijeti ovome da zadržimo hladnu glavu i da na kraju pokušamo ostvariti taj povijesni rezultat. Mislim da imamo kvalitetu za to", izjavio je Bjelica.

Povijest je ispisana protiv Spartaka

Nakon devet bodova iz prva tri kola Europa lige, Dinamu je trebala pobjeda nad Spartakom iz Trnave kako bi ovjerio plasman u šesnaestinu finala ovog natjecanja. Pobjeda je ostvarena, a ona je značila prvo Dinamovo europsko proljeće nakon 49 godina čekanja.

Modri su slavili 3:1, Bjelica je bio apsolutni heroj. Ali, ni tada nije letio u nebesa.

"Nema euforije. Ja već za 10 minuta imam nove ciljeve. Nećemo se ovdje zaustaviti. Ovo je sve divno i krasno, ali želimo biti prvi u skupini kako bi eventualno dobili nešto lakše protivnike, iako nema laganih protivnika“, poručio je Bjelica.

Demoliranje Viktorije Plzen na Maksimiru

Potpuni dokaz da u Dinamu radi maestralan posao Bjelica je iznio u veljači prošle godine kada je igrao uzvrat šesnaestine finala Europa lige protiv Viktorije Plzen. U gostima je bilo 2:1 za Čehe, a na Maksimiru rapsodija Modrih i pobjeda rezultatom 3:0.

Dinamo je tako produžio svoj europski san i izašao na megdan Benfici koju je također svladao na Maksimiru nakon čega je tek nakon produžetaka ispao u uzvratu.

Dominacija protiv zanosne Atalante

Još uvijek se ne zna što će biti s ovom sezonom u europskom nogometu, ali ovo što smo vidjeli dovoljno je da zaključimo da je Atalanta strašna momčad koja osvaja srca svih nogometnih zaljubljenika.

U Serie A trenutačno je četvrta, u osmini finala Lige prvaka razbila je Valenciju u dvomeču s ukupnih 8:4.

No, Dinamo je takvu Atalantu uništio na Maksimiru u 1. kolu Lige prvaka ove sezone. Bjelica je nadmudrio sjajnog Giana Piera Gasperinija i slavio čak 4:0. Ova pobjeda ostat će zapamćena kao jedna od najvećih u eri Nenada Bjelice i generalno u Dinamovoj povijesti.

"Sve što smo taktički htjeli odraditi smo odradili. Nekad u trbuhu dobijete osjećaj da trebate to napraviti. Od prvog trenutka kad sam vidio Atalantu kako igra, imao sam osjećaj da moram tako postaviti ekipu, htio sam pritisak na njihove vezne igrače. Bili smo opasni i znali smo da ćemo doći do svojih šansi. Oni sigurno nisu očekivali da ćemo mi promijeniti postavke igre jer nismo nikad igrali ovako", kazao je Bjelica nakon utakmice.

Uefina najava Dinama za Ligu prvaka

Pročitajte više