Blanka: Napokon ću skakati u New Yorku! Čudi me što tamo imam puno obožavatelja

AMERIČKI Universal Sports posvetio je velik prostor najboljoj hrvatskoj sportašici Blanki Vlašić. Podsjetio je na sjajnu 2010. godinu svjetske i europske prvakinje u skoku u vis, ali i na sumnje u vlastitu formu koje je Blanka imala tijekom prošle sezone.

Unatoč tome, godina je za Splićanku bila odlična, postala je svjetska prvakinja u dvorani, europska prvakinja na otvorenom, a pobijedila je i na svih sedam mitinga Dijamantne lige, što lani nije pošlo za rukom nikome drugome u atletskom svijetu. Nije stoga ni čudo da je u prosincu primala nagrade jednu za drugom, a u uvodu intervju se prisjetila kakav je to bio osjećaj...

"Prošla mi je godina bila jedna od najtežih u karijeri, a ipak me je IAAF proglasio najboljom atletičarkom svijeta. Bile su tu i nagrade Europske atletske federacije i Svjetskog udruženja novinara. Zanimljivo je kako je sve ispalo, posebno kad se sjetim koliko sam obeshrabrena bila na početku sezone, a čak i kasnije. Tek sam na kraju pronašla svoju pravu formu, ali dotad je svako natjecanje predstavljalo veliku borbu. U tim sam se trenucima morala oslanjati na svoju mentalnu snagu, mislim da mi je to bila dobra lekcija za budućnost."

Nakon sezone ste se posvetili studiju. Kako vam je išlo?

"Bilo je sjajno! Ali, sada sam potpuno posvećena treninzima, nemam dodatne energije za trošenje. Pripreme prolaze dobro, ali su vrlo iscrpljujuće."

Što studirate i je li bilo teško vratiti se učenju nakon duljeg vremena?

"Radi se o privatnoj školi za sportski menadžment. U početku mi je bilo teško, ali nakon nekog vremena, osjećala sam se kao da nikad nisam prestala s učenjem. Ali, kako se sezona bliži, više sam fokusirana na skakanje, iznimno mi je važno da svaki trening odradim sto posto. U suprotnome bih osjećala da gubim vrijeme."

Prvi ste put odlučili da nećete nastupati tijekom dvoranske sezone. Osjećate li se zbog toga svježije nego prijašnjih godina u ovo doba i mislite li da će vam stanka pomoći tijekom ljetne sezone?

"Prošlih sam deset godina toliko skakala i pomislila sam da bi bilo dobro uzeti odmor i duboko udahnuti prije Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Sljedeće će dvije godine biti iznimno stresne za sve i zato je bilo važno osvježiti se."

U lipnju ćete nastupiti na mitingu u New Yorku. Jeste li uzbuđeni zbog debija SAD-u?

"Napokon ću skakati u New Yorku! Nema puno mjesta nakon deset godina karijere u kojima nisam skakala, tako da će biti uzbudljivo pojaviti se negdje po prvi put."

Iznenađuje li vas što imate puno obožavatelja u SAD-u unatoč tome što niste nikada nastupili tamo?

"Pa, da. Atletski se mitinzi uglavnom održavaju u Europi, a prošlo je dosta vremena i od nekog velikog natjecanja u SAD-u. Zato je manje vjerojatno da će me prepoznati u SAD-u nego u Europi, na primjer. Ali sada, s globalizacijom Dijamantne lige, imamo priliku češće nastupati i na drugim kontinentima."

Koje vam je najdraže mjesto koje ste posjetili u SAD-u i zašto?

"Nemam baš puno izbora , budući da sam bila samo u Los Angelesu i Orlandu. Oba su grada vrlo lijepa, ali nisam baš imala vremena za puno razgledavanja jer sam snimala reklame za Adidas što mi je uzelo većinu vremena. Čini se da ću morati još malo pričekati na svoje pravo američko iskustvo."

Dio ste nove Adidasove kampanje "All In". Kakav je osjećaj biti u reklami s nogometašima poput Davida Beckhama i Lionela Messija?

"Posebno sam ponosna što predstavljam atletiku u tom spotu. Također, u njemu je upotrebljena snimka s Kupa kontinenata u Splitu, a znate koliko mi je to natjecanje značilo. U svakom slučaju, sretna sam što me je Adidas odabrao i dao mi prednost u odnosu na druge vrhunske atletičare koji također imaju ugovor s njima."

Pročitajte više