Blanka: U magli se sjećam zlata koje mi je otela Jelena Slesarenko

U ŠVEDSKOM Goeteborgu najbolje svjetske visašice, među kojima i naša Splićanka Blanka Vlašić, u ovim trenucima dozivaju lijepo vrijeme. Veliko finale počinje u 18 sati i sunca će im svakako trebati. Švedski grad domaćin je EP-a u atletici i u njemu su tradicionalno padali mnogi rekordi. Jedan takav, onaj svjetski, najavila je ljuta Blankina suparnica, Šveđanka Kajsa Bergqvist.

Bergqvist i njezina sunarodnjakinja Emma Green bez ikakvih problema riješile su kvalifikacijsku normu (1.92) i plasirale se u veliko finale. No, prijetnja dolazi od olimpijske pobjednice, Ruskinje Jelene Slesarenko, ali i "hrvatske nade u usponu", kako je Blanku okarakterizirao eminentni Eurosport.

"Dobro se osjećam, u kvalifikacijama je sve prošlo prema planu. No, finale će biti vrlo teško i neizvjesno. Mislim da će se odlučivati negdje oko 2.05 m." - kazala je Kajsa, možda i najveća favoritkinja ovogodišjneg EP-a.

Naša uzdanica u odličnoj je formi i nekoliko sati uoči početka natjecanja uopće ne razmišlja o konkurenciji.

"Na Kajsi je veliki pritisak zbog domaćeg terena, ali to ne mora ništa značiti. Ipak ona ima visinu 2.05 ove sezone. Zamišljam sebe da eventulano skačem na Poljudu, naravno da bi osjećala pritisak i obavezu. No, ne zaboravimo da je Kajsa vrlo iskusna skakačica, bavi se time više od 10 godina..." - kazala je Blanka novinaru Hrvatskog radija.

"Kad već moram govoriti o konkurenticama, istaknula bih Ruskinje. Imaju psihološku stabilnost i dosta su utrenirane. Uvijek mogu iznanaditi, bez obzira kakva im je sezona. Slesarenko je posebno opasna, u magli se sjećam da mi je ove zime pred nosom uzela zlatnu medalju..." - dodala je naša najbolja atletičarka.

A mi ćemo dodati da upravo to zlato fantastične Ruskinje našu Splićanku itekako boli. Slesarenko je sve, samo ne u magli. Po dolasku iz Moskve Blanka je upravo za Index izjavila da joj nije nimalo žao što je osvojila tek srebro, već ju boli činjenica što je baš Ruskinja (Slesarenko) uzela zlato?!

"Nije mi žao što sam ja osvojila srebro, nego to što je ona (Jelena Slesarenko, op.a.) pobijedila. Imam neke razloge za to, ipak je meni ovo bilo sedmo natjecanje ove sezone, a ona je došla niotkuda. Možda sam zapravo na neki sebičan način mislila da je imam više prava na to zlato, no takav je sport. Svaka njoj čast, došla je spremna i u tom trenutku me pobijedila, no to je samo jedno od natjecanja." - kazala nam je Blanka ove zime.

Neko drugo natjecanje sada je u punom jeku i Blanka ima najbolju priliku da se osveti...

"Želim misliti samo o sebi i o svojoj tehnici. Najprije moram pobijediti samu sebe, a tek onda Ruskinju. Osim Ruskinja pribojavam se i Tie Hellebaut, sjajne Belgijanke, koja uvjetno rečeno, ima tek 2.00, ali je vrlo stabilna. Nova je u krugu i svakako najrasterećenija. No, gdje god da dođe, skoči svoj rezultat." - zaključila je Blanka.

D.R.

Pročitajte više