Borba s depresijom: Američka biciklistica pokušala se ubiti prije dva mjeseca

Foto: EPA-EFE

AMERIČKA biciklistica Kelly Catlin, koja se ubila u petak u 24. godini života, pokušala je samoubojstvo prije dva mjeseca, piše AP.

Njezin trener Charlie Townsend rekao je da je Catlin ove zime imala potres mozga. Morala je prestati trenirati te se teško nosila s fizičkim i psihičkim posljedicama te ozljede, ali i sve većim profesionalnim i sveučilišnim obvezama. Prije mjesec dana objavila je tekst za Velo News u kojem piše o problemima usklađivanja obveza na fakultetu s terminima vrhunskog sportaša.

"Zadnjih par mjeseci bila je jako loše. Nije mogla trenirati kao prije i imala je strašne glavobolje te je bila osjetljiva na svjetlo. Pokušala se ubiti u siječnju, a obitelji i nama kolegama je ostavila dugačak e-mail. Napisala im je da joj misli divljaju danima, strašno se povukla u sebe i postala je mračna. Čim smo dobili e-mail pozvali smo policiju i oni su je u zadnji trenutak spriječili da si oduzme život", rekao je Townsend.

Catlin je bila trostruka svjetska prvakinja u ekipnom dvoranskom biciklizmu te srebrna s Olimpijskih igara u Riju 2016. godine. Bavila se i cestovnim biciklizmom, bila je talentirana violinistica te je studirala matematiku na prestižnom kalifornijskom sveučilištu Stanford, gdje si je i oduzela život.

U reprezentaciju ušla kao 17-godišnjakinja

Biciklizmom se počela baviti po uzoru na sestru Christine i brata Colina, ali ih je brzo pretekla i počela je pobjeđivati na državnom nivou. Njezin iznimni talent prepoznao je upravo Townsend koji je s njom bio cijelu karijeru. U reprezentaciju je ušla 2013. kao 17-godišnjakinja.

"Bila je nevjerojatan sportaš i uzor stotinama mladih američkih biciklista. Disciplinirana, inteligentna i gladna uspjeha. Uvijek je imala vremena za svakog od njih, hrabrila ih je i pomagala im savjetima. Nemam riječi, teško mi je to još prihvatiti", rekao je Townsend.

Vijest o njezinoj smrti prvi je na Facebooku objavio njezin brat Colin.

"Prije tjedan dana radili smo neke zajedničke planove i bio sam optimističan u vezi njezine budućnosti jer mi je djelovala bolje. No, ona je očito imala neke druge planove", rekao je za AP.

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida KBC Zagreb (radi od 0 do 24 sata): 01 2376 335

Plavi telefon: 01 4833 888

Psihološki centar TESA: 01 4828 888

Pročitajte više