BREXIT - NOGOMETNA REVOLUCIJA Evo što se sve radikalno mijenja

Foto: Hina, Getty Images/Guliver Image

IZLAZAK Velike Britanije iz Europske Unije imat će velike posljedice za europski nogomet, a posebno najbogatiju ligu svijeta engleski Premiership.

Britanci su jučer, usred Europskog prvenstva gdje njihova momčad čeka osminu finala izglasali izlazak iz EU, tzv. "Brexit". Dok se Otok i pola Europe još trese od takvog ishoda referenduma, sportski svijet zbraja štetu koju bi ovakav rasplet mogao imati za europski nogomet.

Stotine nogometaša gube pravo igranja na "Otoku", među njima Payet, De Gea,

Svih 20 klubova engleske Premierlige dalo je podršku ostanku Velike Britanije u EU, kao i čelnici lige. "Izađemo li, bit će teže zaštititi intelektualno vlasništvo i TV prava. Moramo ostati dio EU", upozorili su. Jer, ipak, TV prava su u Velikoj Britaniji najveći izvor prihoda nogometnih klubova, koji godišnje podijele više od 10 milijardi eura.

"Napuštanje EU imat će puno veće posljedice na nogomet nego što to ljudi misle. Pola Premirlige treba radne dozvole. Kratkoročno, udarac će biti jak, ali dugoročno, klubovi će se koncentrirati na domaće talente", rekao je engleski agent Rachel Anderson.

Više od 400 nogometaša moglo bi odmah izgubiti pravo igranja na teritoriju UK, što mnogi Britanci smatraju pozitivnim jer bi, vjeruju, veću šansu dobivali mladi domaći talenti, a ne skupe inozemne zvijezde. Samo u Premierligi strani nogometaši čine više od 65% ukupnog broja igrača. Ukidanjem dozvola za EU državljane klubovi poput Aston ville, Newcastlea i još nekih ostali bi bez 10-15 igrača iz prve momčadi, a u Championshipu (2. liga) samo bi 23 od 180 ne-EU igrača dobilo potrebne dozvole za nastup.

Prvak Engleske Leicester City mogao bi, primjerice, izgubiti sedmoricu igrača, a bez dozvole bi ostale i dvije velike zvijezde prošle sezone West Hamov Francuz Payet i njegov sunarodnjak Martial iz Manchester Uniteda te mnogi drugi.

Umjesto europskim, Premiership se okreće afričkim, azijskim i američkim talentima


Ograničenja Premierlige do sada su se odnosila na igrače koji dolaze u Englesku izvan EU, pa su igrači i klubovi morali dokazati da se radi o izvanrednom talentu kako bi dobili radnu dozvolu, te imati i određen broj nastupa za reprezentaciju. Kako je UK unutar EU morala poštovati pravo slobode kretanja radnika unutar Unije, pitanje je hoće li se ta pravila za igrače iz ne-EU zemalja od sada primjenjivati za sve europske zemlje. Time bi se sigurno smanjio broj mladih igrača s kontinenta koji bi odlazili u Englesku.

FIFA-in pravilnik zabranjuje transfere igrača mlađih od 18 godina, osim između zemalja EU. Da je tako bilo prijašnjih godina, igrači poput Criatiana Ronalda nikada ne bi mogli zaigrati u najjačoj ligi svijeta, a puno teže bi se do tamo probili, na primjer, Luka Modrić, Andrej Kramarić ili Jozo Šimunović.

No, drugi tvrde da bi UK moglo smanjiti restrikcije za ostatak svijeta te bi se tako povećao bazen iz kojeg bi crpili nove talente. BBC napominje da bi vlasti mogle dogovoriti bilateralne ugovore s, primjerice, Argentinom ili Brazilom kako bi njihovi igrači lakše dolazili raditi u Englesku.

Englezi će morati više trošiti na igrače, a "abramoviči" će jeftinije kupovati engleske klubove


A igrači iz inozemstva ovime će postati i puno skuplji za engleske klubove, zbog slabljenja funte plaćat će i desetak milijuna više za odštete igrača, a budu li plaće igrača dogovarali u eurima, troškovi će se dodatno povećati. Time bi engleskim klubovima moglo biti još teže ispuniti uvjete UEFA-inog "financijskog fair-playja". S druge strane, prognozira se da će bogataši s bliskog i dalekog Istoka moći jeftinije kupovati klubove na Otoku zbog slabljenja funte.

Prema pisanju "The Independenta", "Brexitom" bi u Britaniji moglo prestati važiti čuveno Bosmanovo pravilo uvedeno krajem 90-ih, po kojem nogometaši mogu slobodno mijenjati klubove nakon isteka ugovora, no očekuje se da će taj dio nogometnih pravila biti implementiran kroz postojeće i nove zakone u UK. 

Bilić i Mourinho će teže do posla

Čak bi i treneri potpadali pod ograničenja pa bi Jose Mourinho ili Slaven Bilić teže dolazili do posla, ali zbog milijunskih iznosa koje takvi treneri uplaćuju na ime poreza ne bi trebali imati problema s dobivanjem dozvola.

Navijačima će trebati vize



Navijači su također na udaru jer će im za putovanja na gostovanja s klubovima i reprezentacijom trebati vize i za europske zemlje koje su do sada posjećivali bez ograničenja.

Gareth Bale postao višak, i Real mora prodavati strance

Britanci su sami izabrali svoju sudbinu, ali i Europa će osjetiti posljedice, naročito klubovi za koje igraju igrači iz zemalja UK. Najpoznatiji je svakako Velšanin Gareth Bale, kojeg je Real Madrid doveo za rekordan iznos iz Tottenhama, a sada mu prijeti gubitak status EU-nogometaša.


U španjolskoj ligi dopuštena su tri igrača po momčadi izvan Unije, a Real tu kvotu ispunjava s Jamesom, Casemirom i Danilom. Baleovo državljanstvo bi od sada moglo postati problem i Real će se morati riješiti jednog stranca ako ne dođe do drugačijeg dogovora. Srećom po europske klubove, mali je broj Britanaca igraju nogomet u drugim europskim ligama, no oni koji imaju Engleze, Škote i Velšane, morat će još jednom izbrojati svoje strance u ekipi.

Važan će biti i stav UEFA-e i FIFA-e. Bivši predsjednik svjetskog nogometa Sepp Blatter imao je plan uvođenja pravila o minimalno šest domaćih igrača (iz zemlje iz koje klub dolazi) u prvoj momčadi kluba, a njegov nasljednik Gianni Infantino mogao bi oživjeti tu ideju nakon što su ju Englezi aktualizirali kao opciju nakon izlaska iz EU.

A možda sve ostane isto

Naravno, moguća je i najbezbolnija opcija, a to je da EU i UK dogovore nastavak iste politike kretanja radnika i nakon "Brexita". Stručnjaci navode primjere Švicarske i Norveške koje su u nogometnom svijetu izvan EU uspjele osigurati gotovo jednak status kao zemlje članice Unije. No, britanski pravnici tvrde: "Bilateralni pregovori o reguliranju nogometa sigurno neće biti prva stvar kojom će se vlada baviti".

Nitko još ne zna koliko bi godina proces izlaska UK iz EU mogao potrajati, kao ni kako će se regulirati odnosi između jedne i druge unije, no s približavanjem nove nogometne sezone, neka će otvorena sportska pitanja morati riješiti što prije.
 

Pročitajte više