koronavirus u sportu

Bugarski mediji: Hrvati i Srbi napadaju Dimitrova, ali epidemija je počela u Beogradu

Foto: Marko Dimić / Pixsell

BUGARSKI su novinari ogorčeni jer hrvatska i srpska javnost krive bugarskog tenisača Grigora Dimitrova da je krajem prošlog tjedna proširio koronavirus na zadarskom izdanju Adria Toura, manifestacije koju organizira Novak Đoković.

Dimitrov se od samog dolaska u Zadar ponašao sumnjivo

Prije Zadra turnir se od 12. do 14. lipnja igrao u Beogradu, a pretpostavlja se da je do zaraze došlo već ondje. Podsjećamo, Dimitrov se prošlog tjedna odmah po dolasku u Zadar počeo osjećati loše, iako je svoje stanje opisao kao slabost i umor. Dvaput je odbio testiranje na koronavirus, dok je Goran Ivanišević, kojemu je u četvrtak bilo loše, odmah otišao na testiranje, ali je bio negativan.

Menadžer je priznao da je temperaturu imao i prije meča s Ćorićem

Dimitrov je i u Zadru propustio medijske aktivnosti uz objašnjenje da je ozlijedio lakat, nakon čega se počeo ponašati povučeno. Izgledao je dosta loše u porazu od Borne Ćorića 4:1, 4:1 u subotu, a nakon meča se nije pretjerano srdačno pozdravio ni s njim ni sa sucem, što je na Adria Touru inače bilo uobičajeno. Njegov agent Georgi Stoimenov jučer je priznao da je Dimitrov prije meča protiv Ćorića imao temperaturu, koja je pala do njihovog dvoboja. 

Kasnije istog dana, nakon poraza od Ćorića, Dimitrov je odustao od drugog meča i prepustio je svoje mjesto Nini Serdarušiću. Dimitrov je u nedjelju želio igrati protiv Đokovića, ali je njegov menadžer nabavio privatni avion i odveo Dimitrova u Monte Carlo. Bugarin je pola sata prije finala zadarskog turnira preko Instagrama sve obavijestio da ima koronavirus, nakon čega je finale otkazano.

Odmah nakon prekida turnira pokazalo se da je u Zadru buknula korona

Ubrzo se pokazalo da je na Adria Touru u Zadru, na kojem se nitko nije držao pravila o društvenoj distanci, buknula korona. Virusom su se, osim Dimitrova, zarazili Novak Đoković i njegova supruga Jelena, Borna Ćorić, Marko Panichi, koji je Đokovićev kondicijski trener, Kristijan Groh, koji trenira Dimitrova, te njegov fizioterapeut Algis Hristov, kao i petogodišnje dijete koje nije bilo na samom turniru, ali se na obiteljskom druženju družilo s tenisačima, te novinarka HTV-a Mirna Zidarić.

Bugari: Zaraza nije krenula od Dimitrova, nego iz Beograda

Bugarski 24časa piše da se Dimitrov gotovo sigurno nije zarazio u gradu Haskovo u domovini, prije nastupa u Beogradu i Zadru: "Zaraza tenisača, a onda i epidemija koja će buknuti u Zadru, najvjerojatnije je krenula na zabavi u elitnom beogradskom klubu Lafayette, s kojeg su se pojavile fotografije tipičnog balkanskog slavlja, na kojem se nisu poštovale nikakve zdravstvene mjere. Uostalom, kao ni nakon toga u Zadru."

"To je hibridni balkanski rat Hrvata i Srba protiv Dimitrova"

Bugari dodaju: "Pričom da se Dimitrov zarazio prije tih turnira hrvatski i srpski mediji žele opravdati rizično ponašanje svojih tenisača i gledatelja na turnirima u tim zemljama i zato su protiv našeg tenisača pokrenuli hibridni balkanski rat."

Ovaj čovjek se prije tjedan dana zagrlio i pričao s Dimitrovim. Njegov test je negativan

Spomenuti bugarski medij prilaže fotografiju i izjavu izvjesnog Saše Kateva, koji se sa slavnim sunarodnjakom fotografirao 17. lipnja u Haskovu, nakon što je Dimitrov ondje trenirao: "Pričekao sam ga nakon treninga kako bih ga zamolio za fotografiju i popričao s njim. Upravo to smo i uradili, a nakon što sam doznao da je Grigor pozitivan na covid-19, a s obzirom i na to da smo se zagrlili prilikom fotografiranja, i ja sam se testirao i nalaz je negativan."

Još četvorica koja su prije tjedan dana bila u kontaktu s Dimitrovim su negativna

Bugari dodaju da je spomenuti čovjek jedan od petorice onih koji su prošlog tjedna u Haskovu bili u bliskom kontaktu s Dimitrovim i čiji su testovi na koronavirus negativni, dok se još sedam osoba koje su bile u kontaktu s tenisačem nalazi u izolaciji. 

Pročitajte više