Čak 58 posto nogometaša kojima je ukazivana pomoć na SP-u, uopće nisu bili ozlijeđeni

SIMBOLIČKI trade mark prvenstva, Materazzijev pad "kao pokošen", nakon što ga je Zidane dotaknuo glavom u prsa, dobio je i službenu potvrdu na sastanku Fifinog sudačkog komiteta.

Slika igrača koji se patetično valjalju u agoniji, iako im u stvari nije baš ništa, nažalost je već dugo normalna pojava na velikim utakmicama, gdje zbog taktičkih razloga, zadržavanja vremena ili odmaranja, igrači glume kao da im je mjesto na hitnoj pomoći ili traumatološkom odjelu.

"58 posto igrača kojima je ukazivana pomoć na igralištu tijekom SP-a uopće nisu bili ozlijeđeni", izjavio je profesor Jiri Dvorak, predsjednik medicinske komisije Fife i dodao da su taktički razlozi najčešći razlog glumljenja ozljede. U slučajevima kada su igrači ipak bili ozlijeđeni, broj je u odnosu na SP 2002. pao sa 2.7 na 2.3 ozljede po utakmici.

Iako Fifa nije razotkrila tko su najveći simulatori po zemljama, u sjećanje nekako najčešće dolaze Portugalci i Talijani.

Engleski novinari predlažu da će podaci o zabrinjavajuće velikom broju "previjanja" po terenu dati za pravo onima koji se zalažu da se u nogomet primjeni pravilo iz ragbija, po kojem bi se igračima ukazivala pomoć na terenu, dok bi se igra za to vrijeme nastavila.

To je malo vjerojatno, ali ukoliko Michel Platini, koji se ističe brojnim inovatorskim idejama, bude izabran za predsjednika Uefe, možda je čak i moguće.

Z.A.

Pročitajte više