Čelnici NSA BiH povezani s organiziranim kriminalom

URED državnog tužitelja Bosne i Hercegovine pokrenuo je istragu protiv čelnika Nogometnog saveza BiH osumnjičenih za pronevjere, korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom, tvrde u četvrtak banjalučke "Nezavisne novine".

Pozivajući se na svoje izvore u Sudu BiH ovaj obično dobro informirani list navodi kako su za ova kaznena djela izravno osumnjičeni direktor nogometnih reprezentacija BiH Ahmet Pašalić i glavni tajnik NS BiH Munib Ušanović a istraga se provodi i nad knjigovođom i blagajnikom Saveza Miodragom Kurešom.

Predistražni postupak pokrenut je nakon operativnih informacija što ih je prikupila policija Sarajevske županije.

Povod za istragu su indicije o povezanosti Pašalića i Ušanovića s Muhamedom Ali Gašijem, poznatim pripadnikom organiziranog kriminala koji je trenutačno u bjekstvu.

Gaši je godinama stjecao bogatstvo zelenaškim poslovima i ucjenama a policija je za njim raspisana tjeralicu zbog sumnje da je organizirao podetanje eksplozivnih naprava pod vozila drugih kriminalaca koji su mu, po svemu sudeći, bili kokurencija u nezakonitim poslovima.

"Policija ima indicije da je Gaši Pašaliću i Ušanoviću posudio novac za kupnju stanova i za potrebe NS BiH", tvrdi izvor "Nezavisnih".

No nedavno otkrivene veze s Gašijem zapravo su samo povod za pojačanu istragu protiv Pašalića i Ušanovića jer policija već nekoliko godina provjerava njihove poslovne aktivnosti.

Istraga pokušava utvrditi kako je Ušanović kupio stan u središtu Sarajeva i zašto mu je u Tuzlanskoj banci odobren kredit na temelju deponiranih sredstava Nogometnog saveza.

Sam Ušanović tvrdi međutim kako on zapravo nema stana jer je podstanar te da to može i dokazati.

Ispituju se i sumnje kako je Ušanović iz sredstava NS BiH plaćao račune po brojnim sarajevskim restoranima.

On i Pašalić su pod sumnjivim okolnostima sklopili i ugovor o gradnji jedne kuće u Sarajevu dok je direktor nogometnih reprezentacija BiH istodobno na nejasan način kupio stanove u Sarajevu i Londonu.

Prema indicijama kojima raspolaže Tužiteljstvo BiH, novac za to Pašalić i Ušanović dobili su upravo od Gašija.

Trenutačno je u tijeku revizija poslovanja Nogometnog saveza BiH za 2002. i 2003. godinu a nakon toga isti potpupak uslijedit će i za ostale godine.

U Tužiteljstvu BiH vjeruju kako postoje dovoljno osnova sumnjati u kriminal i korupciju u NS BiH još od njegova osnutka.

Pročitajte više