Češka - Latvija 2:1

U prvih 45 minuta kontinuirano smo gledali istu igru. Latvija je disciplinirano igrala obranu, Česima prepustila sredinu terena. Latvijci su svakih 7-8 minuta prelazili u napad i gotovo svi su završavali na identičan način: ubačajem sa strane koji bi bio prejak za sve Latvijske igrače.

Ipak, jedan je ubačaj bio točan. Kad su svi očekivali zvižduk Veissierea za odlazak na odmor, sjevnula je rekontra Latvije. Prohorenkovs je dotrčao s loptom skoro do korner zastavice, Verpakovskis se uspješno postavio za leđa češke obrane i bez problema sa par metara savladao vratara Čecha i tako upisao prvi službeni gol Latvije na velikim natjecanjima. Je li na pomolu bilo još jedno iznenađenje?

Česi su pritiskali od samog početka drugog dijela tražeći izjednačenje. U prilikama su bili Poborsky (57. minuta), dva puta Baroš (60. i 62. minuta), Nedved (70. minuta).


Najjače latvijsko oružje su kontranapadi. Bilo ih je dosta, a najbliže povećanju vodstva bio je Prohorenkovs u 68. minuti. Centimetri su ga dijelili od slavlja.

 

Pritisak je konačno urodio plodom u 73. minuti. Poborsky je prošao dvojicu na desnoj strani. Čini se da mu je lopta pobjegla preko gol-aut crte, no pomoćni sudac, zaklonjen dvojicom Latvijaca, to nije mogao vidjeti. Poborsky je uposlio Baroša na sedam metara, a on je kroz šumu nogu uspio zabiti za 1:1.

 

U 85. minuti Češka ipak dolazi do pobjede. Opet je Baroš bio u napadu i natjerao vratara Kolinka na istrčavanje i grešku, Latvijska obrana nije dobro iznijela loptu i Heinz je s 11 metara pogodio nebranjena vrata.


Najbolji pojedinac u latvijskoj ekipi bio je Verpakovskis. On je ono što je kod nas bio Šuker. Napomenimo, odveo je Latviju na prvo veliko natjecanje u povijesti te baltičke zemlje, a danas je doveo Latviju u vodstvo i cijelu utakmicu bio opasan. Najveća je zvijezda latvijske reprezentacije.

 

Svi češki igrači su davali sve od sebe, po vrućini su neprestano trčali, ponajviše Nedved. Ali, prvo ime je ipak Milan Baroš, strijelac za 1:1. On je i kumovao kod pobjedonosnog gola.

 

Francuski sudac Veissiere je vrlo dobro obavio svoj posao. Možda je čudno što je nije pokazao ni jedan žuti karton, ali za to uistinu nije bilo potrebe jer se igralo korektno.

 

Izjave nakon susreta

Češki izbornik Karel Brueckner:

"Nismo paničarili iako smo gubili od apsolutnog autsajdera prvenstva čije su šanse za osvajanje prvaka 500:01. Drugi dio smo odigrali kako smo željeli, agresivno, ali i pametno jer bilo je dovoljno vremena za preokret i on se dogodio."

Češki igrač Karel Poborsky:

"Nijednog trenutka nisam pomišljao na poraz, a barošev pogodak došao je u pravi trenutak. Ostvarili smo cilj, tri boda su kod nas i tko će nas sutra pitati kako smo ih osvojili."

Latvijski izbornik Aleksandrs Starkovs:

"Izgubili smo, ali nam ova utakmica daje puno samopouzdanja i vjere da nismo zalutali na EP. Latvija ima samo 2.3 milijuna žitelja, a neki su putovali i po tri dana iz naše domovine, a neki čak iz SAD-a da uveličaju ovaj veliki dan. Nogomet nije bio tako popularan u Latviji kakav će biti nakon današnje nutakmice."

 

STADION: Municipal, Aveiro

GLEDATELJA: 15000

SUDAC: Gilles Veissiere (Francuska)

STATISTIKA:

UDARCI: Češka 28 (u okvir 8), Latvija 7 (u okvir 2)

KORNERI: Češka 13, Latvija 3

PREKRŠAJI: Češka 11, Latvija 20

POSJED LOPTE: Češka 64%, Latvija 36%

ŽUTI KARTONI: -

Češka
Čech, Jankulovski, Ujfaluši, Bolf, Grygera (od 56. Heinz), Nedved, Rosicky, Galašek (od 64. Šmicer), Poborsky, Baroš (od 87. Jiranek), Koller
Izbornik: Karel Bruckner

Latvija 
Kolinko, Isakovs, Stepanovs, Zemlinskis, Blagonadeždins, Bleidelis, Astafjevs, Lobanovs (od 90. Rimkus), Rubins, Verpakovskis (od 82. Pahars), Prohorenkovs (od 72. Laizans)
Izbornik: Aleksandrs Starkovs

Matko Rak

Pročitajte više